Omenirea se confruntă cu cel mai puternic fenomen extrem din ultimii 10 ani. Riscurile sunt uriașe
- Emma Cristescu
- 7 ianuarie 2023, 19:36
Oamenii de știință au anunțat că omenirea se va confrunta cu cel mai puternic fenomen extrem din istoria europeană în 2023. Ei au mai declarat că trebuie luate măsuri până nu este prea târziu.
Oamenii de știință au declarat că trebuie luate măsuri de urgență privind reducerea emisiilor de carbon trimise în atmosferă. Ei au mai anunțat că omenirea se va confrunta cu cea mai mare încălzire globală din ultimul decenii.
Experții britanici au declarat că temperaturile medii globale au crescut cu 1,2 grade Celsius peste nivelul epocii preindustriale și că situația poate să se înrăutățească de la o zi la alta. Chiar din ianuarie 2023 s-au înregistrat în Europa cele mai ridicate temperaturi din istorie.
Cea mai caldă zi de ianuarie a fost în Polonia, Danemarca, Republica Cehă, Țările de Jos, Belarus, Lituania și Letonia, potrivit datelor colectate de Maximiliano Herrera, un climatolog care urmărește temperaturile extreme. „Putem considera că acesta este cel mai extrem eveniment din istoria europeană”, a spus Herrera.
Omenirea este în pericol din cauza încălzirii globale
Cercetătorii au mai declarat că totul depinde de cât de mult dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră vom emite în următoarele decenii. Ei i-au rugat pe liderii mondiali să aplice măsuri mai dure și să se grăbească. Până la sfârșitul acestui secol, temperatura globală va fi cu cel 2,5 grade C mai caldă decât media din anii 1901-1960, potrivit oamenilor de știință.
Dacă nu se vor lua măsuri cât mai repede, omenirea se va confrunta cu o creștere alarmantă a nivelului mării și cu inundații în zonele de coastă. Cercetătorii au anunțat și secete mai frecvente și intense, furtuni, valuri de căldură, o creștere a nivelului mării, topirea ghețarilor și o încălzire a oceanelor. Și animalele sunt în pericol. Alte studii au arătat că o parte dintre statele lumii ar putea dispărea din cauza acestor efecte.
Ei au mai declarat că încălzirea globală trebuie menținută la 1,5°C, iar oamenii au datoria să reducă emisiile de CO2 cu 45% până în 2030 și să ajungă la zero emisii nete până în 2050, potrivit News9Live.