Omenirea s-ar putea îndrepta spre un război pentru resurse

Omenirea s-ar putea îndrepta spre un război pentru resurse

Creşterea temperaturii ar putea atinge niveluri periculoase în secolul următor, avertizează climatologii, potrivit The Times.

Chiar dacă se vor tăia emisiile de gaze cu efect de seră cu 3% pe an, începând din 2015, şansa de a împiedica temperaturile să crească cu două grade Celsius până în 2050 sunt de numai 50%.

În plus, fiecare întârziere de un deceniu în a reduce aceste emisii va face ca temperaturile să crească cu o jumătate de grad.

Valul de căldură din 2003 a ucis mii de europeni Liderii europeni au promis că vor limita creşterile la două grade Celsius. Chiar şi această creştere ar putea provoca secetă şi valuri de căldură, dintre care multe ar putea fi mai grave decât cel din 2003, care a ucis mii de oameni în Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avertismentul cercetătorilor de la Met Office Hadley Centre, Exeter, va fi lansat în această săptămână, într-o conferinţă din Copenhaga, ce va pregăti summit-ul ONU din decembrie, din capitala daneză, când liderii lumii vor încerca să se pună de acord în privinţa modului în care trebuie luptat împotriva schimbării climatice.

Potrivit The Times, Jason Lowe, de la Hadley Centre, va prezenta date ce arată că emisiile de gaz, inclusiv dioxidul de carbon, ar urma să atingă un maximum în 2015, iar apoi să scadă cu trei procente pe an până în 2050, în cazul în care ele vor fi reduse la jumătatea celor din 1990.

Reducerea emisiilor cu 50% până în 2050 este văzută ca fiind minimumul necesar pentru ca UE să aibă şanse reale de a limita creşterea temperaturii la două grade Celsius.

În Marea Britanie, legislaţia impune chiar o reducere minimă a emisiilor de 80% până în 2050.

O creştere de două grade Celsius nu mai poate fi evitată Potrivit lui Lowe, dacă emisiile vor atinge un vârf în 2015 şi vor urma să scadă cu o rată de numai 1% pe an, creşterea temperaturii va fi de 2,9 grade Celsius.

Dacă acest maximum va fi atins în 2035, atunci temperatura medie va creşte cu 4 grade Celsius peste nivelul din epoca pre-industrială.

În cazul în care nu se reduc deloc, s-ar putea ajunge la o creştere de 7 grade.

Oamenii de ştiinţă se tem că, dacă temperatura va creşte cu mai mult de 2 grade, acest lucru va duce la războaie pentru resursele-cheie, inclusiv pentru apă, la recolte slabe în sudul Europei şi la răspândirea unor boli precum malaria şi febra dengue.

Aproape o treime dintre speciile de animale şi de plante ar putea dispărea.

Din anul 2000, emisiile globale de gaze cu efect de seră au crescut cu 2-3 procente în fiecare an.

Vicky Pope, climatolog la Hadley Centre, a spus că o creştere a temperaturii cu două grade Celsius ar putea fi întârziată, dar că este extrem de puţin probabil ca ea să fie evitată.