În următorii ani, încălzirea globală va continua să se accentueze, iar temperaturile vor crește alarmant. Efectele vor fi multiple și devastatoare.
Sunt foarte mari șanse ca temperaturile medii globale să crească alarmant în anii următori, cu peste 1,5 grade Celsius, ceea ce va afecta serios planeta. Este vorba despre mult discutata încălzire globală, proces care a început să fie simțit din ce în ce mai mult în ultimii 20 de ani. Acordul climatic de la Paris din anul 2015 a stabilit un obiectiv de menținere a creșterilor de temperatură sub acest prag de 1,5 grade Celsius. Un nivel considerat foarte periculos. Astfel că s-a încercat limitarea creșterii temperaturii globale, pentru a preveni efectele dezastruoase.
Încălzirea globală, o problemă care s-a accentuat de la an la an
În 2020, reprezentanții Organizației Națiunilor Unite (ONU) au avertizat că sunt șanse în procent de 20% ca acel prag fixat în 2015 să fie încălcat. În ultima vreme, cercetătorii au constatat că diverse zone are planetei s-au încălzit excesiv. Mai ușor de monitorizat au fost regiunile polare, acolo unde temperaturile au crescut, conform news.sky.com.
„Este un avertisment care ne arată că trebuie să adoptăm măsuri radicale cât mai repede”, a afirmat Leon Hermanson, un om de știință care se ocupă de știința climaticii, la Met Office din Marea Britanie.
„Creșterea temperaturilor duce la o topire accelerată a ghețarilor, niveluri mai ridicate ale mării, mai multe valuri de căldură și alte condiții meteorologice extreme. De aici va rezulta un impact nefast asupra securității alimentare, sănătății, mediului și dezvoltării durabile”, a atenționat un alt om de știință, secretarul general al Organizației Mondiale a Meteorologilor (OMM), profesorul Petteri Taalas, conform sursei citate.
Creșteri alarmante ale temperaturii globale
Oamenii de știință vorbesc din nou despre reducerea neîntârziată a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a se realiza neutralitatea carbonului.
În cadrul Acordului climatic de la Paris s-au analizat schimbările de temperatură pentru o perioadă medie de 30 de ani. Însă, cei de la OMM au avertizat că este posibil ca, din 2025, să se înregistreze în fiecare an creșteri medii ale temperaturii globale cu 1 grad!