Omega 3: beneficii și mod de administrare. Care este cea mai bună sursă naturală

Omega 3: beneficii și mod de administrare. Care este cea mai bună sursă naturală Sursa foto: arhiva EVZ

Acizii grași Omega 3 au devenit foarte populari în ultimii ani. Ei sunt, de fapt, trei tipuri de acizi: docosahexaenoic (DHA), eicosapentaenoic (EPA) și alfa-linolenic (ALA). Rolurile lor sunt multiple. Printre ele se numără protejarea și menținerea în parametric optimi a sistemului cardiovascular. De asemenea, ajută la menținerea sănătății sistemului nervos central și la cel imunitar. Acești acizi grași au și rol antioxidant, protejând organismul de efectele stresului oxidativ.

Beneficiile Omega 3

De-a lungul timpului au fost efectuate numeroase studii pentru a fi descoperite beneficiile acestor acizi grași. Cercetătorii din domeniul medical au descoperit că Omega 3 ocupă un loc fruntaș în rândul nutrienților necesari pentru o bună desfășurare a funcțiilor organismului. Acești acizi grași au următoarele beneficii:

  • Mențin tensiunii arteriale în linii corespunzătoare;
  • Susțin sănătatea vaselor de sânge și previn accidentele vasculare sau infarctul miocardic;
  • Susțin creșterea valorilor colesterolului bun (HDL);
  • Diminuează manifestările sindromului metabolic, întâlnit în rândul duabeticilor;
  • Îmbunătățesc sistemul imunitar;
  • Previn tulburările de vedere;
  • Susțin activitatea sistemului nervos;
  • Sprijină dezvoltarea funcțiilor cognitive și vizuale la copii.
Surse naturale de acizi grași

Sursa foto: 73467228 © Kerdkanno | Dreamstime.com

Alimente bogate în acizi grași

Majoritatea dintre noi știm că Omega 3 se găsește în diverse tipuri de pește, cum ar fi macroul, somonul, sardinele, heringul sau codul. O cantitate importantă de acizi grași se găsește în fructele de mare precum stridiile, midiile sau creveții. Pe listă putem adăuga și nucile, semințele de chia sau untul de arahide. Deși puține, sunt și unele fructe bogate în acizi grași, cum ar fi bananele, fructele de pădure, ananasul, mango sau avocado.

Legumele verzi sunt și ele o sursă importantă de acizi grași, fier și vitamina C. Cele mai populare sunt broccoli și spanac. Putem adăuga pe listă și mazărea, fasolea sau năutul. Acestea din urmă sunt bogate și în fibre, ele fiind nelipsite din alimentația zilnică a veganilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există multe astfel de alimente, însă cel mai bun supliment pentru Omega 3 par să fie semințele de in. Acestea sunt pe primul loc în clasament atunci când vorbim despre cantitatea de acizi grași. Ele sunt o sursă vegetală de acid linolenic (ALA), așa că pot fi consumate fără probleme și de către vegetarieni. Consumul lor menține sănătatea inimii, reduce tensiunea arterială și riscul de a suferi aritmii cardiace, potrivit heraldo.es.

Semințele de in, cea mai bună sursă naturală de Omega 3

Semințe de in. Sursa foto: Pixabay

Mod de administrare Omega 3

Sursele naturale sunt cele mai bune pentru a ne regla aportul de vitamine, minerale sau acizi grași din organism. Atunci când aportul alimentar nu este suficient, există trei tipuri de suplimente alimentare cu Omega 3. Acestea se găsesc în concentrații diferite, în funcție de vârsta pacientului. În farmacii găsiți suplimente tip capsule, recomandate adulților și copiilor cu vârste de peste 12 ani. Acestea se administrează întregi, cu o cantitate suficientă de apă.

Tabletele masticabile sunt un altfel de supliment alimentar pentru aportul de acizi grași. Acestea sunt recomandate în mod special copiilor și adulților care întâmpină dificultăți la înghițire. Ele sunt ușor de administrat și au un gust plăcut, la fel ca și în cazul soluției orale. Soluția orală are avantajul unei administrări facile, dar și o absorbție mult mai rapidă.

Fiind suplimente alimentare, este necesar ca preparatele pe baza de Omega 3 să se administreze pentru o perioadă de minimum două luni. Înainte de a lua astfel de suplimente, este recomandat să consultați medical sau farmacistul. Este indicat și efectuarea unui set de analize de sânge pentru a vedea valorile de acizi grași și nu numai din organism.