Oltenii, parteneri de afaceri cu vecinii bulgari

Oltenii, parteneri de afaceri cu vecinii bulgari

Primăria Craiova va pune la punct un centru de afaceri pentru craiovenii şi bulgarii din Vidin care vor să-şi deschidă IMM-uri.

Craiovenii vor să profite de statutul de cetăţeni europeni şi să-şi dezvolte afaceri împreună cu vecinii de peste Dunăre, şi anume oamenii de afaceri din Vidin. Astfel, Primăria din Craiova a pus la punct un proiect privind realizarea unui incubator de afaceri transfrontalier, iar ieri au avut loc şi primele contacte între oamenii de afaceri din cele două oraşe. Finanţare de 800.000 de euro

Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de afaceri în Craiova prin înfiinţarea unui incubator transfrontalier tehnologic şi de afaceri“ are o valoare totală de aproape 800.000 de euro. Uniunea Europeană suportă o finanţare de 650.000 de euro, iar restul banilor vor fi alocaţi din bugetul Primăriei Craiova.

„Proiectul a fost demarat încă din 2006, când am început demersurile să obţinem clădirea unde funcţiona incubatorul de afaceri. Lucrările vor începe într-o lună şi jumătate şi vor fi finalizate în noiembrie“, explică Adriana Ghiţălău, coordonatorul proiectului din partea Primăriei Craiova. Astfel, peste 70% din valoarea proiectului va fi utilizată pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea corespunză toare a clădirii unde va funcţiona incubatorul tehnologic şi de afaceri. Imobilul este situat pe DE 70, vizavi de Aeroportul Internaţional Craiova.

„În ceea ce priveşte caracterul transfrontalier, în primul rând, e vorba despre expertiza care va fi preluată din Bulgaria şi care va fi exportată în Bulgaria, prin intermediul unei serii de schimburi de experienţă ale întreprinză torilor. Sigur că sunt multe greutăţi la mijloc: lingvistice, modul de a privi lucrurile, de a scrie proiectele, capitol la care bulgarii mai au de recuperat. Dar experienţele din trecut sunt încurajatoare şi arată că se poate ajunge chiar la crearea unor firme mixte românobulgare care să acopere Balcanii, nu doar cele două ţări“, spune Gabriel Vlăduţ, reprezentant al Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi Software, filiala Oltenia. Domeniile prioritare, IT şi Servicii

Incubatorul de afaceri va cuprinde 17 compartimente destinate IMM-urilor înfiinţate de maximum şase luni de zile. Investitorii vor beneficia de chirii modice, birouri echipate, calculatoare şi alte utilaje, precum şi de consultanţă din partea experţilor incubatorului. Selecţia IMM-urilor se va face în funcţie de potenţialul de dezvoltare al afacerii, iar domeniile de activitate trebuie să fie IT, Software, Biotehnologii şi Servicii.

Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software, filiala Oltenia, şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi Centrul de Afaceri Vidin, din Bulgaria. În plus, şansele ca zona Craiova-Vidin să se transforme într-un pol economic important sunt favorizate de faptul că, la primăvară, începe construcţia podului rutier şi feroviar de peste Dunăre, dintre Calafat şi Vidin.

Ne puteți urmări și pe Google News