Olimpic roman, caut tara

Olimpic roman, caut tara

Din dorinta de a face cercetare in matematica, Andrei a aplicat la Universitatea Princeton, desi nu ar fi vrut sa plece din Romania.

S-a apucat de rezolvat probleme din „Gazeta Matematica” pentru a merge la olimpiade si pentru a castiga medalii. Prima olimpiada internationala de matematica la care a participat, in clasa a IX-a, i-a adus bronzul, iar cea de-a doua aurul si dorinta de a face cercetare in lumea cifrelor.

Andrei Zahariuc a fost unul dintre cei mai tineri olimpici internationali la matematica. El a inceput cu Balcaniada de Juniori, la care a participat din clasa a VII-a, si a ajuns acum, la absolvirea clasei a XII-a, veteran al lotului national al Romaniei la matematica. O stiinta pura, asa cum spune Andrei despre matematica, la fel de valoroasa, pentru seful de promotie al Colegiului National „Ferdinand I” din Bacau, ca si religia.

Desi nu suntem o tara de olimpici, asa cum spunea in urma cu putin timp chiar presedintele Romaniei, Traian Basescu, putinii care fac performanta aici sunt nevoiti sa plece peste hotare si, de cele mai multe ori, dincolo de Ocean, pentru a face ceea ce stiu ei mai bine: cercetare.

„Eu plec in State de nevoie”, spune Andrei, care a fost convins ca in Romania nu se poate face cercetare. „In mod paradoxal, la inceput, parintii erau impotriva plecarii mele in America. Si eu am crezut ca pot face aici facultatea, dar am inteles ca nici macar conditii decente nu sunt”, completeaza baiatul. El a fost acceptat la Universitatea americana Princeton.

Pasiunea pentru olimpiade l-a condus la matematica

Totul a inceput pentru Andrei in clasa a V-a, cand s-a decis sa se apuce de olimpiade. „In clasa a VI-a eram deja abonat la „Gazeta Matematica”. Erau diverse exercitii, m-am uitat pe ele, am incercat sa le rezolv timp de o saptamana si atunci mi s-a deschis apetitul”. In clasa a VII-a a mers la Balcaniada de Juniori, neoficial, pentru ca era prea mic sa participe, dar profesorii au avut surpriza sa constate ca a facut punctaj maxim.

„In clasa a IX-a a fost prima calificare la lot, meritul profesorului Drobota, care m-a convins ca nu este imposibil sa ajung acolo”. A luat medalie de bronz.Au urmat cele de aur.

„In clasa a X-a am obtinut prima medalie de aur la internationala de matematica. asta era scopul suprem. Dupa asta mi-a scazut interesul pentru olimpiada”. I-a aparut in schimb pasiunea pentru matematica. „Este foarte abstracta si perfecta, iar atat timp cat se poate face o descoperire este irevocabila, nu ca in alte stiinte”.

Religia si stiintele exacte

Cum a ajuns aici? Fara un program anume, lucrand mai ales atunci cand il „prindea” o problema. In rest s-a relaxat cu jocuri pe calculator si muzica rock veche. Valorile lui: matematica, cultura si religia. „Cred in Dumnezeu, se incadreaza in filosofia mea de viata”, spune tanarul, pentru care obiectivul acestei veri este sa-si faca o prietena, neaparat din Romania.  

Ne puteți urmări și pe Google News