Oligarh rus acuză o casă de licitații celebră că l-a păcălit cu zeci de milioane de dolari. Tablouri cumpărate la suprapreț

Oligarh rus acuză o casă de licitații celebră că l-a păcălit cu zeci de milioane de dolari. Tablouri cumpărate la suprapreț

Lumea artei urmărește o dispută interesantă. Un oligarh dă în judecată o casă de licitații La procesul săptămâna viitoare, Dmitrii Ribolovlev este pregătit să acuze Sotheby's că a ajutat un dealer de artă să-l înșele. Determinându-l să cheltuiască sume exorbitante pentru lucrări, o afirmație pe care compania o contestă.

În 2013, când Dmitrii Ribolovlev, un oligarh rus, era în plin proces de achiziționare de artă în valoare de 2 miliarde de dolari. Una dintre multele lucrări pe care le-a cumpărat a fost „Tête”, o sculptură de Modigliani, pentru 83 de milioane de dolari. Acesta a fost prețul pe care Yves Bouvier, omul care îl ajuta la gestionarea tranzacției, i-a spus că vânzătorul îl cere pentru a se despărți de o astfel de capodoperă. Dar, de fapt, nu exista alt vânzător. Însuși Bouvier deținea sculptura. Pe care o cumpărase discret cu doar câteva luni înainte la jumătate de preț. Conform documentelor aflate la tribunalul din New York.

De-a lungul anilor, Ribolovlev l-a acuzat pe Bouvier că l-a înșelat în alte zeci de tranzacții. Pretinzând că este un consilier de artă care negociază vânzări în numele său. Când, de fapt, el acționa în secret ca un dealer de artă. Adeseori mărea prețurile cu zeci de milioane de dolari. Bouvier neagă acest lucru.

Săptămâna viitoare, disputa — una dintre cele mai îndelungate și aprige din lumea artei — se va muta într-o sală de tribunal din Manhattan. Ribolovlev dă în judecată și Sotheby's, casa de licitații implicată în multe dintre vânzări. Avocații lui Ribolovlev susțin în documentele de la tribunal că Sotheby's l-a ajutat pe Bouvier să-l înșele. În parte prin crearea de evaluări umflate ale operelor de artă. Care serveau la ascunderea adaosurilor mari ale lui Bouvier. Sotheby's a negat orice faptă ilegală, afirmând că a respectat cele mai bune practici din industrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„La proces”, a declarat Marcus Asner, un avocat al Sotheby's, „reclamantul va trebui să dovedească că Sotheby's știa cumva că Bouvier îi minte pe domnul Ribolovlev despre cât a plătit el, Bouvier, pentru opera de artă când a cumpărat-o. Dar nu există nicio dovadă că Sotheby's știa că Bouvier minte.”

„Acest caz este cel mai mare dintre toate atunci când vine vorba de piața de artă în ceea ce privește loialitățile conflictuale și transparența”, a spus Nicholas O'Donnell, un avocat.

Oligarh, mare amator de opere de artă

Ce adaugă la intrigă este faptul că una dintre operele implicate este „Salvator Mundi”, o reprezentare a lui Christos realizată de Leonardo da Vinci. Care este cea mai scumpă pictură vândută vreodată la licitație. De asemenea, rară este posiblitatea ca un oligarh precum Ribolovlev să depună mărturie — și să fie întrebat — într-o sală de tribunal din SUA.

Bouvier nu este inculpat în acest caz, dar numele său este probabil să apară în fiecare zi a procesului. El jucat un rol major în expansiunea zonelor libere ca zone de depozitare pentru artă. Cândva a fost unul dintre cei mai mari chiriași ai Zonei Libere din Geneva. Dar a deschis de asemenea facilități similare în Luxemburg și Singapore. Creând astfel refugii fiscale unde capodoperele sunt depozitate. El s-a luptat cu acuzațiile lui Ribolovlev în dispute legale în Europa și Asia. Acestea s-au încheiat după ce părțile au ajuns la un acord confidențial la Geneva la sfârșitul anului trecut.

Ribolovlev este identificat de Departamentul Trezoreriei SUA și de mai multe rapoarte ale Congresului ca fiind un oligarh. El și-a făcut averea în îngrășăminte de potasiu după colapsul Uniunii Sovietice. A cumpărat o insulă grecească, echipa de fotbal din Monaco și proprietăți imobiliare în jurul lumii. Inclusiv o casă pe malul oceanului în Florida, anterior deținută de Donald Trump.

Cele patru opere de artă implicate în proces sunt recunoscute pe larg ca fiind capodopere. Pe lângă sculptura lui Modigliani și pictura lui da Vinci, celelalte două lucrări sunt picturi de Gustav Klimt și René Magritte, scrie New York Times.