Astronautul rus Oleg Kononenko, record pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spațiu

Astronautul rus Oleg Kononenko, record pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spațiuAstronautul rus Oleg Kononenko și Vladimir Putin. Sursa foto: Wikipedia/ Kremlin.ru

Duminică, cosmonautul rus Oleg Kononenko a înregistrat un record absolut pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spațiul cosmic.

Astfel, Oleg Kononenko a reușit să doboare recordul anterior de 878 de zile, 11 ore, 29 de minute și 48 de secunde petrecute în spațiu, deținut anterior de compatriotul său Gennady Padalka.

La bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) încă din luna septembrie, Kononenko a realizat noul record duminică, la ora 11:30:08, conform fusului orar al Moscovei (08:30:08 GMT).

Recordul lui Oleg Kononenko se ridică la 1.110 zile

La vârsta de 59 de ani, rusul se află acum la a cincea misiune pe Stația Spațială Internațională. El va stabili un nou record de 1.110 zile odată cu revenirea sa pe Pământ, programată pentru 23 septembrie.

Într-un interviu acordat agenției ruse de presă de stat TASS, Oleg Kononenko a subliniat importanța construirii unei stații spațiale care să devină „o adevărată casă spațială” în viitor.

El a propus îmbunătățirea sistemelor de regenerare a apei, furnizare a oxigenului și reciclare a deșeurilor spațiale pentru a face o astfel de stație mai mare, mai confortabilă și mai puțin dependentă de Pământ.

Astronaut rus

Astronautul rus Oleg Kononenko. Sursa foto: Vicspacewalker | Dreamstime.com

Cosmonautul rus e la a 70-a misiune în spațiu

Se va atinge pragul de 1.000 de zile petrecute în spațiul cosmic pe data de 5 iunie, la 20 de minute după miezul nopții.

Oleg Kononenko, în calitate de inginer în cadrul celei de-a 70-a misiuni spațiale și comandant al celei de-a 71-a, acumulase 736 de zile în spațiu înainte de a se îndrepta din nou spre Stația Spațială Internațională la bordul navei rusești Soiuz MS-24 în luna septembrie a anului 2023.

Rusul a experimentat prima călătorie către Stația Spațială Internațională în luna aprilie a anului 2008, în cadrul misiunii numerotate cu 16. De atunci, el a realizat șase ieșiri în spațiu, totalizând 39 de ore și 54 de minute.

Astronaut

Astronaut în spațiu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Padalka nu a putut să atingă pragul de 1.000 de zile

La rândul său, Padalka a decis să se retragă în 2017, în vârstă de 58 de ani, nefiind astfel în măsură să atingă pragul de 1.000 de zile în spațiul cosmic.

Acesta a depășit anterior recordul deținut de Krikaliov, ajungând la 803 de zile în spațiul cosmic la 29 iunie 2015 și stabilind în cele din urmă recordul la 878 de zile.

„Este păcat. Întotdeauna mă întristează când un om pregătit, experimentat şi motivat, cu o carieră îndelungată, părăseşte rândurile cosmonauţilor”, a declarat la acea vreme Serghei Krikaliov, şeful programului dedicat piloţilor al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, potrivit Agerpres.