OLANDA se opune în continuare aderării României la SCHENGEN. Ambasadorul Matthijs van Bonzel: "Parlamentul olandez NU consideră că România a implementat toate cerinţele iniţiale"

OLANDA se opune în continuare aderării României la SCHENGEN. Ambasadorul Matthijs van Bonzel: "Parlamentul olandez NU consideră că România a implementat toate cerinţele iniţiale"

Parlamentul Olandei nu consideră că România este pregătită pentru a adera la spţiul Schengen. Afirmaţia a fost făcută de către ambasadorul olandez Matthijs van Bonzel, într-un interviu acordat unui post de televiziune. Diplomatul consderă însă că potenţialul ţării noastre este uriaş, iar într-o zi ne va aduce un statut privilegiat printre naţiunile Uniunii Europene

Matthijs van Bonzel a declarat că România nu era pregătită în 2007 să adere la Uniunea Europeană, iar Haga se opune deschiderii graniţelor Schengen deoarece nici acum ţara noastră nu respectă toate cerinţele statutului de ţară membră a blocului comunitar.

"România nu era pregătită în momentul aderării. Era pregătită din multe puncte de vedere, dar nu în cele esenţiale. Vorbesc aici de legislaţie, de sistemul judiciar, de funcţionarea lui, de eficienţă şi imparţialitate în modul de aplicare a legilor, de corupţia instituţională. În acest moment, aderarea nu este susţinută de Parlamentul olandez pentru că Parlamentul nu consideră că România a implementat toate cerinţele iniţiale pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene", a declarat ambasadorul, în interviul acordat postului Realitatea TV.

Cu toate acestea, diplomatul recunosşte potenţialul pe care îl are România.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Pentru România este important să devină o ţară dezvoltată complet, o economie competitivă și modernă integrată total în Occident. Odată ce va atinge aceste obiective, România va fi un membru valoros, o bijuterie în spaţiul comunitar. România vine cu avantaje de care ceilalţi nu dispun. Vorbesc aici despre turism, despre internet, despre software, despre personal calificat vorbitor de limba engleză, despre un mod de comunicare propriu latinilor şi despre un suflu nou",  a spus Matthijs van Bonzel.

Altfel, în luna ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul vizitei efectuate în Germania, că există argumente convingătoare privind aderarea României la spaţiul Schengen, dând ca exemplu ultimul Raport MCV al Comisiei Europene şi contribuţia demonstrată a României de asigurare a securităţii în regiune. La rândul său, Merkel a subliniat că ultimele rapoarte MCV au fost mai bune, dar nu poate să promită că România va adera în 2015.