Avocații a 23 de femei care s-au alăturat ISIS venind din Țările de Jos au cerut vinerea trecută  unui judecător să ordone statului olandez să-i repatrieze și pe cei 56 de copii de origine olandeză care se găsesc în acest moment în Siria.

Femeile și copiii trăiau în „condiții deplorabile” în tabăra Al-Hol din nordul Siriei, au susținut avocații acestora.

Judecătorul Hans Vetter a decis că nu se impună repatrierea femeilor, dar statul trebuie să facă „toate eforturile posibile” pentru a repatria copiii care sunt de naționalitate olandeză și au vârsta sub 12 ani, majoritatea acestora având sub șase ani.

„Copiii nu pot fi responsabili pentru acțiunile părinților, oricât de grave ar fi acestea”, a comunicat instanța de judecată. „Copiii sunt victimele acțiunilor părinților lor.”

Cu toate acestea, femeile „erau conștiente de crimele comise de ISIS și trebuie judecate”, a spus acesta.

Potrivit cifrelor deținute de către Serviciile Secrete olandeze, în Siria de nord se află  cel puțin 55 de militanți ISIS și  90 de copii care au părinți cu cetățenie olandeză.

Olanda a adoptat în anul 2017 o lege care permite statului să revoce cetățenia olandeză persoanelor care s-au alăturat ISIS. Presa olandeză a relatat că statul a revocat naționalitatea olandeză a 11 membri ISIS și în alte 100 de cazuri sunt efectuate proceduri de revocare a cetățeniei.