Olanda a aprobat aderarea României la Schengen. Bogdan Aurescu a salutat decizia Parlamentului olandez
- Iulia Moraru
- 7 decembrie 2022, 18:43
Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a salutat miercuri, decizia Parlamentului olandez prin care a aprobat aderarea României la Schengen. Olanda a fost una dintre țările care s-a opus intrării țării noastre în spațiul de liberă circulație.
Bogdan Aurescu a subliniat că dialogul avut cu partenerii olandezi a fost unul fructuos. Ministrul de externe a anunțat, miercuri, că Parlamentul olandez a aprobat aderarea României la Spațiul Schengen.
Țara care se opune acum intrării României în spațiul Schengen este Austria, iar o decizie va fi luată joi, 8 decembrie.
Olanda sprijină intrarea României în Schengen
„Salut cu căldură finalizarea astăzi de către Parlamentul olandez a procedurii de aprobare a poziției favorabile a Guvernului Olandei în sprijinul aderării României la Spațiul Schengen”, a scris pe pagina sa de Twitter Bogdan Aurescu.
El a mai adăugat că dialogul politic apropiat și intens cu partenerii olandezi a fost unul fructuos și a dus la un rezultat favorabil. Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen va fi votată joi în Consiliul JAI, potrivit antena3.ro.
Austria, împotriva aderării României la Schengen
Premierul austriac Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner s-au pronunțat în repetate rânduri împotriva aderării României la Schengen. Austria a rămas astfel singura țară care se opune aderării, după ce Olanda și Suedia s-au răzgândit.
Marea problemă a austriecilor este legată de gestionarea valurilor de refugiați. „Ministrul de interne a precizat clar: nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria şi România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranţi ilegali care au ajuns în Austria neînregistraţi. Asta înseamnă că au trecut pe la graniţa externă a Uniunii Europene şi au ajuns într-o ţară internă, aşa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus cancelarul Austriei.
În acest context, președintele României, Klaus Iohannis, a precizat că mai puţin de trei la sută dintre migranţii ilegali care solicită azil în Austria au trecut anterior prin România. Jurnaliștii austrieci au notat că prin acest vot, Austria îşi pedepseşte propriile companii din România. Aceștia au amintit că, în urmă cu un an, ţara lor a confirmat faptul că România şi Bulgaria îndeplinesc cerinţele aderării la Schengen.