OLAF vrea să-i scuture puțin pe europarlamentari. Antifrauda UE, în birourile din Parlamentul European

OLAF vrea să-i scuture puțin pe europarlamentari. Antifrauda UE, în birourile din Parlamentul European Sursa foto: Eva Kaili/Facebook

Șeful OLAF solicită o cooperare consolidată pentru a investiga infracțiunile financiare. Agenția antifraudă a UE nu renunță la campania sa de a intra pe teritoriul Parlamentului European, în urma scandalului cash-for-influence Qatargate.

OLAF, agenția UE însărcinată cu investigarea fraudării fondurilor europene, și-a reînnoit marți cererea pentru ca Parlamentul să îi acorde acces nelimitat în cadrul anchetelor. Regulile existente interzic adesea anchetatorilor OLAF să percheziționeze birourile Parlamentului sau să facă percheziții electronice. Aceste restricții au fost impuse în urma anchetei de corupție din Qatargate, care suspectează infracțiuni de luare de mită comise de unii parlamentari europeni.  

Într-o conferință de presă susținută marți, Ville Itälä, șeful Oficiului European de Luptă Antifraudă, și-a exprimat satisfacția față de votul recent al Parlamentului European care permite OLAF acces la birourile parlamentarilor UE. „Este un pas uriaș înainte, dar încă nu este suficient... Trebuie implementat”, a adăugat el.

În ciuda restricțiilor existente, agenția UE a deschis 16 investigații în ultimul an cu privire la activitățile ilegale ale personalului și al membrilor Parlamentului, potrivit raportului pe anul 2022, publicat recent. Una dintre ele a implicat o fraudă în valoare de 275.000 de euro, referitoare la doi asistenți parlamentari care au primit salarii și deconturi pentru cheltuieli „în misiuni pe care nu le-au îndeplinit sau care nu aveau o justificare profesională”, se arată în raport. Cei doi asistenți s-au implicat între timp și în alte activități profesionale, pentru care nu obținuseră permisiunea prealabilă de la Parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News

OLAF vrea și măsuri disciplinare

OLAF nu numai că a recomandat Parlamentului să recupereze suma totală a acestor salarii, dar a sugerat, de asemenea, că ar trebui luate măsuri disciplinare, inclusiv pentru parlamentarul european care „nu a monitorizat sau efectuat vreo diligență cu privire la modul în care bugetul biroului a fost utilizat pentru finanțare.”, se mai arată în raport.

Solicitați să ofere mai multe informații despre caz, Itälä și echipa sa au refuzat să ofere detalii specifice. Cu toate acestea, au adăugat că acum lucrează la cazuri similare în cooperare cu Parchetul European (EPPO) – un alt organism cheie al UE care investighează infracțiuni financiare grave. Instituția cu sediul în Luxemburg a deschis o anchetă care are în vizor doi parlamentari greci din UE pentru posibile activități frauduloase alături de asistenții lor: Maria Spyraki și fostul vicepreședinte al Parlamentului Eva Kaili, care este suspectă în ancheta din Qatargate. „Este de așteptat ca cooperarea dintre cele două instituții, OLAF și EPPO, să dea rezultate”, se arată în raportul OLAF.