Scholz sprijină aderarea României la Schengen: „Nu există state UE de primă clasă sau de a doua clasă”

Scholz sprijină aderarea României la Schengen: „Nu există state UE de primă clasă sau de a doua clasă” Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că partidul social-democrat din Germania a susţinut mereu accesul României la zona Schengen şi salută aderarea partială a ţării noastre la acest spaţiu. El a spus că nu există state membre ale Uniunii Europene „de primă clasă sau de a doua clasă” și că Germania și România sunt legate de o prietenie strânsă.

Olaf Scholz susține aderarea României la Schengen

„Germania şi România legate de o prietenie strânsă. Acest lucru este în mod special evident atunci când ne confruntăm cu provocările timpurilor noastre împreună. Cea mai mare ţară din Europa a atacat cea de-a doua ţară ca mărimea continentului fără motiv. Suntem cu toţii astăzi aici, la 200 de kilometri de graniţa ucraineană şi să fie foarte clar, nu putem schimba graniţele prin violenţă, este principalul pilon al ordinii politice, un principiu stabilit de social-democraţi, precum Willy Brandt, este moştenirea noastră şi trebuie să o apărăm. Securitatea nu este totul, dar fără securitate nimic nu este totul. Sunt recunoscător pentru rolul jucat de România pentru securitatea Europei.

Marcel Ciolacu și Olaf Scholz

Marcel Ciolacu și Olaf Scholz. Sursa foto: X

Contribuţia ţării dumneavoastră ca principal contributor în brigada multinaţională în care cooperăm strâns consolidează securitatea pe flancul de sud-est al NATO şi securitatea Europei în întregimea sa. În ultimii 17 ani România a fost un membru mândru şi important al Uniunii Europene. Această decizie, luată în sfârşit să urăm bun venit României în spaţiul comun Schengen, în sfârşit, s-a produs. Târziu, dar pe deplin meritat. Partidul meu, SPD, a sprijinit întotdeauna accesul României la zona Schengen. Nu există state membre ale Uniunii de primă clasă sau de a doua clasă. Suntem cu toţii o Europa unită”, a declarat Olaf Scholz, sâmbătă, laa conferinţa ocazionată de întâlnirea liderilor Partidului Socialiştilor Europeni.

Olaf Scholz, despre războiul din Ucraina

Cancelarul german a mai spus că în urmă cu o lună, la ultima întrunire de partid în Roma, a spus că „războiul din Ucraina se va opri atunci când preşedintele Putin decide să-şi retragă trupele, însă va lua această decizie numai dacă îşi dă seama că nu poate câştiga războiul pe câmpul de luptă, că nu poate dicta o pace injustă, că timpul nu este de partea lui”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cancelarul german a mai spus că sprijină Ucraina și pacea în Europa. El a declarat că Germania nu își dorește un război în Europa și că cea mai bună cale de a preveni orice escaladare este descurajarea eficace.

„Prin urmare, sprijinul nostru pentru Ucraina este esenţial pentru sprijinirea păcii în Europa. Germania este cel de-al doilea cel mai mare suport după Statele Unite. Am alocat 28 de miliarde de euro numai ca sprijin militar şi sunt recunoscător partenerilor, precum România, care fac tot posibilul pentru a ne ajuta. La o reuniune europeană recentă, am hotărât să sprijinim achiziţia de armament şi muniţie la nivel mondial şi să menţinem interdicţiile şi sancţiunile împotriva Rusiei.

De la bun început am spus nu vrem un război între Rusia şi NATO. Cea mai bună cale de a preveni orice escaladare este descurajarea eficace. De aceea investim mai mult în propria securitate, în propria apărare, în comun ca europeni astfel încât nimeni să nu îndrăznească să ne atace. Asta înseamnă şi că lăsăm deoparte interesele proprii şi construim o industrie a apărării europeană cu adevărat puternică. Aceasta este o sarcină majoră pentru Uniune după alegeri”, a completat Scholz.

Cum poate face față Europa provocărilor

El s-a arătat bucuros că „vom adopta până în această vară o hartă de parcurs”.

„O Europa în creştere va putea răspunde mai bine provocărilor unei lumi care curând va avea 10 miliarde de cetăţeni. Economiile din Asia sunt în creştere şi e nevoie prin urmare de voinţă politică de dezvoltare şi au dreptul la asta. Proiecţiile arată că până la jumătatea acestui secol, ţările din sudul globului pot ajunge la niveluri de dezvoltare economică ca şi ţări din Europa sau America de Nord în anii 50. Pentru asta dacă folosim astfel de tehnologii învechite, lumea nu va mai fi un loc bun în care să trăim. Pentru asta este nevoia să avem parteneriate cu ţările din sudul globului.

Avem tehnologiile şi voinţa politică de a-i ajuta să prospere, să-şi dezvolte economiile, însă într-un mod mai durabil decât până acum. Sigur trebuie şi să avansăm transformarea economică în propriile ţări. Un aspect esenţial în această privinţă va fi o uniune bancară şi a piaţelor de capital. Poate că sună foarte tehnic, dar până la urmă este vorba despre mobilizarea unui nivel suficient de capital pentru a finanţa mobilizarea economiilor noastre. Finanţarea publică singură nu va fi suficientă. Trecerea către societăţi neutre din punct de vedere climatic este o schimbare uriaşă, poate cea mai mare după Revoluţia Industrială din secolul al XIX-a şi sigur asta creează şi incertitudini pentru cetăţenii noştri. Mulţi se întreabă, oare totul se va sfârşi bine pentru mine, pentru familia mea?”, a mai spus Scholz.

Cancelarul Germaniei, întâlnire cu Cătălin Cîrstoiu

Scholz, cancelarul Germaniei, s-a întânit cu Cătălin Cîrstoiu la întâlnirea Liderilor Socialiști Europeni, desfășurată la București. Medicul a declarat că a discutat cu acesta și că va aduce Bucureștiul la standarde europene.

„Alături de Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, la întâlnirea Liderilor Socialiști Europeni, desfășurată la București. Am profitat de moment pentru a discuta cu un fost primar al unui mare oraș precum Hamburg și a-mi împărtăși din experiența sa astfel încât să aducem Bucureștiul la standarde europene. Soluții sunt și #împreună putem face Bucureștiul bine!”, a scris Cîrstoiu pe Facebook.