Iranul si Israelul sunt vazute pe plan mondial drept tarile cu cea mai negativa influenta, fiind urmate de SUA si Coreea de Nord, arata un sondaj publicat de BBC.
In sondaj au fost intervievate 28.000 de persoane din 27 de tari. 56% dintre repondenti au avut o opinie negativa fata de Israel, iar 17% una pozitiva. Iranul a obtinut 54% din opiniile negative si 18% opinii pozitive. Cele doua tari sunt urmate de Statele Unite (51% opinii negative si 30% pozitive) si Coreea de Nord (48% negative si 19% pozitive).
Cel mai favorabil sunt judecate tari precum Canada (54% opinii pozitive), Uniunea Europeana (53%), Franta (50%) si Japonia. Marea Britanie (45% opinii pozitive), China (42%) si India (37%) au avut parte de mai multe opinii pozitive decat negative, in timp ce Rusia suscita ceva mai multe reactii negative (40%) decat pozitive (28%).
„Se pare ca oamenii de pe tot cuprinsul lumii au o parere defavorabila despre tarile a caror imagine este marcata de cautarea puterii militare”, comenteaza Steven Kull, directorul programului despre opinii politice internationale (PIPA) de la universitatea din Maryland, care este unul dintre conducatorii anchetei.
„Este cazul Israelului si Statelor Unite, care au folosit recent puterea militara, dar si al Coreei de Nord si Iranului, care sunt percepute ca avand ambitii nucleare”, explica sociologul american. Dimpotriva, „tarile care intretin relatii internationale marcate de asa-numita „soft power” (putere economica sau diplomatica), precum Franta, Japonia sau UE, inregistreaza ca tendinta o opinie favorabila”.
Doug Miller, presedintele GlobalScan, cea care a realizat sondajul, observa faptul ca „India este singura tara ce si-a ameliorat semnificativ imaginea mondiala anul trecut, fiind astazi la egalitate cu China”. Totodata, „Marea Britanie a pierdut teren, insa a evitat caderea spectaculoasa a Statelor Unite”.