Scandal la nivel înalt. Oficialii ONU pun în pericol disidenții chinezi

Scandal la nivel înalt. Oficialii ONU pun în pericol disidenții chinezi

Oficialii ONU pun în pericol disidenții chinezi, dezvăluindu-le numele autorităților Partidului Comunist Chinez, după cum relatează o publicație care a investigat cazul.

Oficialii ONU pun în pericol disidenții chinezi. Reprezentanții Organizației sunt acuzați că au dezvăluit numele disidenților anticomuniști chinezi, către oficialii de la Beijing. Aceste dezvăluiri sunt confirmate de mai multe e-mailuri care au ajuns în presă. Deși ONU a negat, potrivit TheEpochTimes, oficialii ONU pentru Drepturile Omului au dezvăluit numele unor disidenți chinezi. Acest lucru s-a întâmplat înainte ca activiștii anticomuniști să depună mărturie, la Geneva, împotriva abuzurilor Partidului Comunist Chinez.

Potrivit sursei citate, din documente reiese că oficialii ONU și-au făcut un obicei din a comunica numele disidenților către regimul de la Beijing. Aceste acuzații sunt susținute cu mai multe e-mailuri ajunse în presă.

În baza informațiilor primite de la ONU, autoritățile din China au făcuti-au împiedicat pe disidenți să părăsească țara. Cel puțin unul dintre cei reținuți, înainte de a pleca spre Geneva, Cao Shunli, a murit în timpul detenției. Între cei deconspirați de ONU se aflau activiști preocupați de Tibet, Hong Kong și minoritatea uigură islamică din China de Vest.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acuzații grele la adresa oficialilor ONU

Ani de zile, ONU a negat că agenții săi furnizează PCC numele disidenților. Acum, însă, e-mailurile care au devenit publice demonstrează contrariul.

Unul dintre e-mailurile explozive a fost trimis în 7 septembrie 2012, de un diplomat al Misiunii PCC la ONU, din Geneva. Acesta solicita informații despre disidenții chinezi care urmau să depună mărturie la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

„Urmând practica obișnuită, ați putea să mă ajutați să verific dacă persoanele de pe lista atașată solicită acreditarea pentru cea de-a 21-a sesiune a HRC?“, întreba diplomatul PCC într-un e-mail.

Oficialul ONU a răspuns, confirmând că doi dintre disidenții de pe lista PCC fuseseră acreditați și intenționau să participe.

Organizațiile pentru drepturile omului acuză o practică „ilegală”

Organizații importante pentru drepturile omului au criticat practica ONU deoarece pune în pericol viața disidenților și a familiilor acestora. Emma Reilly, cea care a expus scandalul de la ONU a descris activitatea drept „ilegală“. Ea a declarat că printr-o asemenea practică, ONU devine complice la represaliile împotriva disidenților.

„Aceasta este o practică hidoasă, dar dacă ONU o va face, cel puțin trebuie să se asigure că este cunoscută. Astfel încât oamenii să știe pericolul la care vor fi expuși“, a declarat ea pentru The Epoch Times.

Șeful filialei Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, Eric Tistounet, a susținut însă că lista de nume este publică și că, prin urmare, nu pot ignora solicitările PCC.

Acuzații grele la adresa oficialilor ONU

Ani de zile, înalți oficiali ai ONU au încercat să inducă în eroare statele member, mass-media și publicul, cu privire la acest scandal.  Din 2013 până în 2017, ONU a susținut că așa ceva nu se întâmpla. Mult mai târziu, în ianuarie 2021, un purtător de cuvânt a fost citat spunând agenției Anadolu că practica a fost stopată „din 2015“.

Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului nu a răspuns la cererile de comentarii cu privire la e-mailurile dezvăluite sau la scandalul mai amplu.