Putin are dificultăți tot mai mari în a-și ține supușii sub control. Iar mobilizarea decretată în septembrie pare a fi fost picătura care a umplut paharul. Acum cei care sunt revoltați de deciziile Kremlinului nici nu se mai ascund, ci se revoltă pe față. Iar ultimul astfel de gest arată că situația e foarte gravă, la Moscova.
Vladimir Putin este rugat insistent să pună capăt oficial mobilizării de trupe pentru războiul din Ucraina. Președintele rus a anunțat, în luna septembrie, o mobilizare parțială în Rusia.
Vladimir Putin se confruntă cu o presiune politică tot mai mare din cauza invaziei din Ucraina. Președintele rus primește tot mai multe critici la aproape nouă luni de la declanșasarea războiului din Ucraina. Trupele armate ale Kievului au reușit să facă față armatei ruse, iar acest lucru a condus la o excaladare din ce în ce mai mare a conflictului.
Liderul de la Kremlin a anunțat, în luna septembrie, o mobilizare parțială a trupelor. Dictatorul rus a luat această decizie în dorința de a trimite tot mai mulți militari pe front. Mobilizarea a fost văzută ca o escaladare majoră a războiului pe fondul unor eșecuri ale armatei ruse. În plus, Ucraina a acuzat, recent, Moscova că a început o nouă mobilizare în Crimeea.
Rușii îi cer lui Vladimir Putin să pună capăt mobilizării
Rușii sunt tot mai nemulțumiți de planurile liderului lor. Așadar, oficialii din Republica Karelia, o regiune din nord-vestul Rusiei care se învecinează cu Finlanda, i-au trimis lui Putin o scrisoare. Aceștia îl sfătuiesc pe președintele rus să emită un decret care să interzică armatei să continue mobilizarea în curs. Oficialii și-au motivat rugămintea prin faptul că mobilizare a avut efecte negative asupra societății.
Emilia Salbunova, membră a Adunării Legislative din Karelia, a a fost cea care a făcut anunțul privind scrisoarea. Documentul a strâns semnătura ei, dar și pe cele ale altor lideri regionali. De asemenea, Salbunova a transmis pe contul ei de Telegram că „Acest fapt (n.r. mobilizarea parțială) afectează starea psihologică a societății, este o sursă de anxietate și anxietate crescută în familiile și colectivele de muncă din Rusia, iar mulți oameni au probleme de sănătate. Cererile trebuie să fie susținute de un decret”.
În plus, femeia a mai adăugat că declarațiile și discursurile publice ale autorităților militare, „nu sunt acte normative și, prin urmare, nu au forță juridică”. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că biroul lui încă nu a văzut această scrisoare. Rusia a anunțat, la sfârșitul lunii octombrie, că mobilizarea parțială s-a încheiat, notează newsweek.com.