Oficialii din Belgia cer Kievului explicații. A folosit sau nu Zelenski armele trimise de aceștia pentru a ataca Rusia

Oficialii din Belgia cer Kievului explicații. A folosit sau nu Zelenski armele trimise de aceștia pentru a ataca Rusia Soldați. Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Oficialii din Belgia cer Kievului explicații cu privire la unele atacuri asupra Rusiei. O anchetă a fost deschisă pentru a se afla dacă armele belgiene au fost folosite de armata ucraineană doar pentru a se apăra de inamici sau au fost folosite și în atacurile din regiunea rusească Belgorod.

Premierul belgian Alexander De Croo a anunțat că s-a deschis o anchetă pentru a se afla dacă Ucraina a folosit armele date de Belgia în atacurile din Rusia. Oficialii de la Kiev trebuie să clarifice informațiile potrivit cărora puști fabricate în Belgia au fost folosite de forțele pro-ucrainene pentru a lupta împotriva trupelor rusești în interiorul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina.

Informația cu privire la folosirea armelor belgiene într-un atac în Rusia au fost publicate în weekend de către Washington Post. Potrivit publicației, atacul din regiunea Belgorod a fost lansat de luptătorii anti-Kremlin care au folosit vehicule oferite ucrainenilor de SUA și Polonia și au utilizat puști fabricate în Belgia și Cehia.

„Ministerul nostru al Apărării și agențiile sale de informații au început o anchetă și cer informații pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate. Armele europene sunt livrate Ucrainei cu condiția ca acestea să fie folosite pe teritoriul ucrainean, cu scopul de a apăra acest teritoriu. Și avem controale stricte pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă”, a declarat De Croo la Radio 1 din Belgia, potrivit Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce consecințe va suporta Ucraina dacă a folosit armele oferite de Belgia pentru un atac în Rusia

Premierul Alexander De Croo susține că situația este luată foarte în serios de autoritățile din Belgia. Atunci când a fost întrebat despre consecințele pe care le va suporta Ucraina dacă aceste informații se dovedesc a fi reale, oficialul belgian a refuzat să răspundă.

„Nu trebuie să ne pripim aici. Dar analizăm situația și am lua acest lucru foarte în serios”, a precizat premierul belgian.

Reamintim faptul că multe țări partenere NATO au acordat ajutor Ucrainei, însă armamentul și vehiculele de război au fost oferite pentru a-și apăra țara și nu pentru a ataca statul vecin. În urma atacului cu drone de la Moscova, mai mulți oficiali europeni au precizat că Ucraina are dreptul să atace Rusia în legitimă apărare, însă nu sunt de acord să fie folosite armele și echipamentele furnizate de ei.