Ucraina a vrut să atace Rusia în ziua în care s-a împlinit un an de război. SUA a oprit aceste planuri, de teamă ca Putin să nu folosească armele nucleare. Raport

Ucraina a vrut să atace Rusia în ziua în care s-a împlinit un an de război. SUA a oprit aceste planuri, de teamă ca Putin să nu folosească armele nucleare. RaportSursa foto: Twitter

Armata ucraineană a pregătit un plan de a ataca Rusia, chiar în ziua în care s-a împlinit un an de război. Oficialii americani au aflat despre aceste planuri și i-au oprit pe ucraineni, îngrijorați că o astfel de provocare l-ar putea înfuria pe Vladimir Putin și ar transforma războiul într-unul nuclear. Pentru a se asigura că nu sunt luate măsuri care să schimbe radical cursul conflictului, SUA îl monitorizează pe Budanov, șeful Direcției de informații militare a Ucrainei.

Oficiali militari ucraineni au planificat un atac masiv asupra Moscovei, care urma să aibă loc pe 24 februarie, ziua în care se împlinea un an de la declanșarea războiului. Generalul Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații militare a Ucrainei, i-ar fi transmis unuia dintre ofițerii săi „să se pregătească pentru bombardamente masive pe 24 februarie... cu tot ce are la dispoziție”, potrivit unui raport clasificat al SUA, citat de Washington Post.

Printre posibilitățile de atac luate în calcul de oficialii ucraineni a fost și cea a atacului de pe mare, în orașul-port Novorossiisk la Marea Neagră. Aceasta ar fi fost o acțiune simbolică, însă cu ajutorul căreia Ucraina ar fi demonstrat capacitatea de a lovi în interiorul statului inamic.

Pe 13 februarie, ziua în care Kirilo Budanov i-ar fi dat ordin unuia dintre ofițeri să pregătească operațiunea asupra Moscovei, SUA a transmis un comunicat prin care le transmitea tuturor cetățenilor americani din Rusia să părăsească imediat țara.

Oficialii americani monitorizau în secret planurile pe care ucrainenii le pregăteau în contextul războiului. Atunci când au aflat despre atacul asupra Moscovei, reprezentanții Casei Albe s-au arătat îngrijorați. Aceștia consideră că atacurile în interiorul Rusiei l-ar provoca pe Vladimir Putin. Mai mult decât atât, americanii au cerut ucrainenilor să amâne atacul, îngrijorați că, drept răspuns, Kremlinul ar putea folosi armele nucleare.

Cu două zile înainte de presupusul atac, pe 22 februarie, CIA a redactat un nou raport clasificat: Ucraina „acceptase, la cererea Washingtonului, să amâne atacul” asupra Moscovei. Documentele fac parte din seria de rapoarte de informații clasificate despre care se presupune că au fost scurse pe un server de jocuri, de un membru al Gărzii Naționale în vârstă de 21 de ani. În documente nu se explică cu exactitate cine a intervenit și de ce ucrainenii au acceptat să renunțe.

Un atac asupra Moscovei ar putea duce la escaladarea conflictului și folosirea armelor nucleare

Oficialii americani nu văd cu ochi buni un atac asupra Rusiei, mai ales dacă armata ucraineană ar folosi echipamentele trimise de Occident. Vladimir Putin ar putea considera o astfel de operațiune una amenințătoare și ar duce la utilizarea armelor nucleare tactice.

Atacul asupra Moscovei se crede că a fost amânat, însă în Rusia au loc explozii misterioase și lovituri cu drona. Oficialii ucraineni nu vorbesc pe larg despre aceste incidente. Susțin că sunt responsabili, însă nu își asumă direct atacurile.

„Pământul este rotund – descoperire făcută de Galileo.

Dacă ceva este lansat în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu obiectele zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare”, a scris consilierul prezidențial Mikhailo Podoliak pe Twitter în decembrie, după un atac asupra bazei aeriene Engels-2 , în adâncul Rusiei.

Operațiunile din statul inamic sunt în responsabilitatea Direcției de informații militare a Ucrainei. Instituția este condusă de Kirilo Budanov, un general de 37 de ani, oficial care susține că Ucraina nu se află în spatele acestor atacuri. Cu toate acestea, el avertizează că exploziile vor continua.

„Sunt oameni care plantează explozibili. Sunt drone. Până la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, vor exista probleme în interiorul Rusiei”, spune aceasta.

Kirilo Budanov este supravegheat îndeaproape de SUA

Oficialii europeni și americani au apreciat curajul pe care îl are șeful Direcției de informații militare a Ucrainei. Totuși, îndrăzneala acestuia îi face uneori să devină îngrijorați.

Generalul Kirilo Budanov a făcut deseori declarații îndrăznețe pe care oficialii occidentali le-au privit cu scepticism. Oficialul ucrainean a declarat că Vladimir Putin este grav bolnav, aflat în fază terminală, informații negate de americani. Generalul a mai spus și că președintele rus folosește mai multe sosii pentru evenimentele publice.

Legat de partea militară, Budanov a afirmat că Crimeea va fi sub conducerea Kievului până în vara anului 2023. Acest scenariu este văzut de americani ca unui puțin probabil, potrivit documentelor scurse în mediul online. În aceste documente se mai arată că șeful Direcției de informații militare a Ucrainei este monitorizat îndeaproape de SUA.

Armata Ucrainei a pregătit atacuri în Mali, asupra mercenarilor Wagner

Oficiali militari de la Kiev pare că își doresc să extindă câmpul de luptă. Pe lângă planurile de atac asupra Moscovei, agenția lui Budanov a pregătit atacuri în Mali, asupra membrilor grupării de mercenari Wagner. În această regiune, personalul oferă asistență de securitate guvernului malian și instruire pentru armata sa, se arată în documente.

„Nu se știe în ce stadiu se aflau operațiunile [în Mali] și dacă HUR a primit aprobarea pentru a-și executa planurile”, se arată în documentul NSA.

Armata ucraineană a planificat atacuri și asupra forţelor ruse din Siria, folosind ajutorul secret al kurzilor. Potrivit documentelor, această ofensivă ar fi fost oprită de președintele Volodimir Zelenski.

Oficialii americani și cei europeni au avertizat Ucraina cu privire la atacurile asupra teritoriului rus. Aceștia se tem că Beijingul ar putea vedea atacurile Ucrainei în interiorul Rusiei drept „o oportunitate de a prezenta NATO drept agresor” și China și-ar putea crește sprijinul față de Rusia dacă ar considera că atacurile sunt „semnificative”. Până în prezent nu există informații care să ateste faptul că oficialii chinezi au acceptat cerea de ajutor militar a Kremlinului.

Occidentul a oferit echipament militar Ucrainei cu condiția ca acesta să fie utilizat pentru apărare, nu pentru atacuri asupra statului inimic. Astfel de acțiuni sunt interzice. În semn că Kievul ține cont de aceste avertizări, un oficial ucrainean care a vorbit sub protecția anonimatului, explicând că pentru atacul din decembrie de la baze de bombardiere strategice rusești au fost folosite drone fabricate în Ucraina, potrivit The Washington Post.