Vaccinul împotriva Covid ar putea deveni obligatoriu doar pentru anumite categorii. Totul va depinde de cifrele care se vor înregistra în primăvară de către cei care se vor fi vaccinat.
Dacă cifrele vor fi scăzute, va începe drumul liber spre obligativitate, scrie Il Giornale. Acum, însă, e prea devreme s-o spunem, asta şi pentru că pare o favoare făcută celor care sunt împotriva vaccinării şi a celor care au încă dubii dacă se vor supune vaccinării sau nu. În primăvară se va şti ceva mai mult, când, teoretic, campania de vaccinare deja începută se va adresa nu numai medicilor, infirmierilor şi personalului spitalicesc. Dacă cifrele de infectare, în acel moment, vor fi scăzute, se va putea gândi la obligativitate pentru a nu pune în pericol imunitatea în masă. Potrivit unor păreri, există trei instrumente la îndemână care pot fi folosite, poate chiar toate împreună:
Vaccinul obligatoriu
Primul pas este acela de a face obligatoriu vaccinul prin intermediul direct al contractului de muncă al angajaţilor. Precum medicii, infirmierii şi profesorii, considerate categorii de risc. Sau şi angajaţii care sunt în contact direct cu persoanele. Sunt chestiuni pe care le vor Sandra Zampa din ministerul Sănătăţii, dar şi ministrul Învăţământului, Fabiana Dadone. Grija este de a nu avea o nouă înfruntare cu sindicatele care deja sunt nemulţumite din pricina salariilor mici. Angajaţii bugetari sunt doar 5% din populaţie,adică vreo 3 milioane şi n-ar fi prea greu să li se impună vaccinarea.
Legitimaţie de imunitate
Al doilea instrument la dispoziţia autorităţilor este legitimaţia de imunitate. Aceasta va da posibiltatea doar celor vaccinaţi să se urce în trenuri şi avioane, sau să asiste la spectacole şi evenimente, teatrale sau sportive. Totul va depinde însă de cine va trebui să controleze şi dacă o va face cu adevărat.
Sectorul privat
Al treilea instrument la dispoziţie este acela privind angajaţii din sectorul privat. Aici este vorba de 15,7 milioane de persoane, de cinci ori mai mulţi decât cei din sectorul bugetar. Aici imunizarea în masă ar fi mai posibilă. În acest caz, însă, mingea ar trece direct în sarcina companiilor. Legea italiană spune de fapt că angajatorul este cel care tutelează angajaţii săi. Şi despre cum se va proceda există încă multe dubii. Interzicerea de a nu veni la serviciu mergând la birou şi să muncească de acasă, ar putea fi un cuţit cu două tăişuri: mulţi vor hotărî să nu se vaccineze tocmai pentru a se bucura de smart working. Orice decizie se va lua va fi amânată în primăvară când, poate, ideile vor fi mai clare decât acum.
Inclusiv ministerul Sănătăţii din Italia ia în calcul obligativitatea vaccinării
Ministrul adjunct al Sănătăţii, Sileri, s-a atătat convins că se va ieşi din pandemie în câteva săptămâni şi că va trebui să fie o adeziune masivă pentru vaccinare pentru a învinge coronavirusul. El a mai comentat despre reticenţa unor medici sau personal sanitar de a se supune vaccinării:
„Este de înţeles că poate exista reticenţă din partea unor persoane, fiindcă acesta este un vaccin nou. Dar dacă este vorba despre reticenţa personalului sanitar, care au luat o diplomă pentru a înţelege că riscurile sunt acelea ca la orice alt vaccin, atunci acelor persoane le spun că şi-au greşit meseria. Şi aş pune sub semnul întrebării, o chestiune şi mai gravă, aceea a calităţii sistemului nostru formativ. Să avem opozanţi împotriva vaccinului printre medici, este echivalentul unui adevărat faliment”.
Sileri a subliniat că deocamdată nu e prevăzută nicio obligativitate, dar a ma spus şi că „dacă în lunile următoare cu mai multe doze la dispoziţie, campania de vaccinare nu va atinge 2/3 din populaţie , atunci vor trebui luate contramăsuri. Printre acestea este şi obligativitatea”, scrie Il Giornale.