Ofensiva de dinaintea ofensivei: atacuri ucrainene în spatele frontului rusesc

Ofensiva de dinaintea ofensivei: atacuri ucrainene în spatele frontului rusescSoldați. Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Kievul intenționează să distrugă depozitele de muniție, de comustibil și alte linii de aprovizionare, căutând să secătuiască forțele rusești de pe front înaintea unei ofensive mai mari.

La începutul acestei luni, patru drone au atacat o rafinărie de petrol rusească, aflată la circa 400 km. de Ucraina. În ziua următoare, instalația a fost atacată de o altă dronă or, asta s-a întâmplat la puțin timp după ce o altă dronă bombardase un depozit de combustibil din partea celalată a Rusiei, în apropiere de Belarus.

Să-I spunem ofensiva de dinaintea ofensivei. Un atac precis după altul. Ucraina profită de pe urma depozitelor de muniție și a altor ascuzători - depozite de care forțele Moscovei au nevoie ca să poată lupta - căutând astfel să le slăbească înaintea unei mai ample campanii la sol, menită să-I dea înapoi pe invadatorii ruși.

Liderii ucraineni afirmă că se așteaptă la sosirea unui armament occidental și mai substanțal înaintea a ceea ce s-a considerat a fi ofensiva de primăvară, care acum s-ar putea prelungi până la vară, întărită fiind de niște unități recent instruite și înarmate cu tancuri, blindate și artilerie, toate occidentale.

Ca să pregătească terenul, Ucraina și-a întețit atacurile asupra unor poziții aflate în inima teritoriilor cucerite de ruși, în cadrul unor operațiuni care, în opinia analiști, ar fi de redefinire a pozițiilor – toate aceste demersuri fiind menite să submineze inamicul și să-ii provoace niște hibe de care să profite.

Un nou punct de cotitură în războiul din Ucraina

Ucraina a mai lansat asemenea atacuri și anul trecut, apelând la sistemele de rachete Himars furnizate de SUA, înainte ca țara să recucerească teritorii din regiunea Harkiv și orașul Herson. Acum, ea însă merge mai departe, apelând la drone, precum și la rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune, de tip Storm Shadow, furnizate de Marea Britanie.

Pentru Ucraina, care are de-a face cu o armată mai numeroasă, atacurile sunt importante pentru a secătui resursele Rusiei de pe câmpul de luptă.

Potrivit comandanților, orice lupte care ar depăși câteva zile ar însemna un concurs de ordin logistic, astfel încât distrugerea unor depozite de muniții, de combustibil și de piese de schimb ar putea deveni mai importantă decât distrugerea unor tancuri sau a altor piese de artilerie, din cauză că impactul ar putea fi mai mare. Un tanc fără cobustibil sau fără muniție nu ar prea mai fi de folos.

“Este vorba despre o etapă de pregătire”, a declarat Oleksandr Kovalenko, analist la Centrul Ucrainean pentru Studii de Securitate. “Este vorba despre o destabilizare și slăbire a capacității inamicului înaintea ofensivei”.

Moscova a condamnat Kievul pentru recentul val de atacuri care au vizat depozitele de combustibil șI rețelele de distribuție de pe teritoriul rusesc șI din regiunile ocupate ale Ucrainei. Ucraina nu și-a asumat responsabilitatea pentru asemenea atacuri.

În urma unuia dintre cele mai recente atacuri, o dronă a aruncat în aer un depozit de combustibil din Briansk, o regiune din Rusia, aflată la granița dintre Belarus și Ucraina, provocând pagube importante.

Sprijin pentru țara invadată

Cu câteva zile mai devreme, presa rusească de stat a anunțat izbucnirea unui incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Krasnodar, după două zile de atacuri cu drone asupra depozitului, aflat la aproape 400 km. de cea mai apropiată zonă deținută de ucraineni.

Rusia mai spune că, săptămâna trecută, Ucraina a lansat atacuri cu rachete Storm Shadow în Luhansk, o regiune din estul țării. Ucraina nu a comentat în niciun fel vreun atac cu rachete.

Oleksandra Ustinova, o membră a parlamentului ucrainean implicată în probleme de apărare, afirmă că atacarea depozitelor rusești a fost extrem de importantă pentru succesele de pe front de anul trecut. “După ce am primit primele lansatoare de rachete Himars, le-am distrus logictica – așa am putut recuceri Hersonul”, a spus ea. subliniind totodată că, ulterior, Rusia a trebuit să-și retragă forțele cu peste 40 km. înapoi, ca să le țină departe de vizorul lansatoarelor de rachete.

Folosirea masivă a dronelor și formațiunile de comado care au operat în niște zone extrem de priculoase au permis Ucrainei să țintească armament rusesc suplimentar. În prezent, suplimentul de rachete europene de croazieră cu rază lungă ar trebui să permită Ucrainei să atace la o și mai mare distanță, cu consecințe și mai mari.

Sprijin de la britanici

La începutul acestei luni, Marea Britanie a anunțat că va oferi Ucrainei un număr încă neprecizat de rachete de croazieră de tip Storm Shadow, care sunt lansate din avioane, au o rază de până la 200 km, și conțin o mai mare cantitate de explozibil comparativ cu rachetele Himars ale Ucrainei.

„Asta va avea un efect ca de Himars asupra logisticii rușilor, dar la distanțe între 100 și 200 km. de linia frontului”, a subliniat Trent Telenko, fost oficiaal în Biroul de Administrare a Contractelor de la Pentagon, care a studiat logistica militară rusească.

Jurnaliștii ucraineni au depistat peste 220 de obiective militare rusești situate la o distanță mai mare decât cea care ar putea fi atinsă de Himars-urile Kievului, dar care se încadrează în capacitatea rachetelor de croazieră, a mai spus Telenko. Depozitele lor acoperă toate necesitățile militarilor, dar mai ales  muniția de artilerie. „Toate astea sunt acum în pericol”, a spus el.

Dacă Moscova e convinsă să-și retragă rezervele la o distanță mai mare de 200 km. de front, forțele rămase pe această fâșie s-ar afla în ceea ce, potrivit declarațiilor lui Telenko, ar fi un „deșert logistic”, fiind silite să se bazeze pe niște linii de aprovizionare lungi și vulnerabile.

Noile rachete dispun și de un ghidaj avansat și de niște sisteme de captare care le permite să zboare la mică înălțime și să zboaare în jurul apărării aeriene a Rusiei, șansele lor de a-și lovit obiectivele fiind astfel sporite.

sursa: RADOR / wsj.com