Öexit – Și Austria își pregătește IEȘIREA din UE

Öexit – Și Austria își pregătește IEȘIREA din UE

În Austria are loc pe 4 decembrie repetarea turului II al prezidențialelor, iar favorit este euroscepticul Norbert Hofer.

Candidatul eurosceptic în alegerile prezidențiale din Austria, Norbert Hofer, vede în victoria lui Donald Trump dovada că și el se află pe calea cea bună.

El avertizează:

„Dacă elitele se îndepărtează de alegători, acele elite vor fi îndepărtate de la putere.”

Ca și președintele ales al Statelor Unite, Hofer, în vârstă de 45 de ani, candidat al Partidului Libertății, spune despre el că este un naționalist care recunoaște îngrijorările oamenilor de rând, ignorați de sistemul politic.

„O comparație ar fi că și Trump a avut multe obstacole în cale și cu toate acestea a câștigat alegerile din Statele Unite”, spune Hofer într-un interviu pentru Reuters.

Victoria lui Trump și votul pentru Brexit din iunie au dezlănțuit un adevărat tsunami, pe care criticii îl numesc peiorativ „populist”.

Alegerile prezidențiale din 4 decembrie, l-ar putea face pe Hofer primul lider eurosceptic din Uniunea Europeană. Alte alegeri care ar putea promova lideri eurosceptici vor avea loc anul viitor în Olanda, Franța și Germania.

În plus, tot pe 4 decembrie, în Italia va avea loc un referendum care ar putea duce la demisia actualului premier, Matteo Renzi, și la alegeri anticipate, în care favorită este de asemenea formațiunea eurosceptică Cinci Stele.

Hofer a pierdut la mustață turul II al alegerilor prezidențiale, în luna mai, cu o diferență de numai 31.000 de voturi, în fața liderului Verzilor, Alexander Van der Bellen, însă curtea constituțională a dispus repetarea alegerilor, după ce s-au întregistrat o serie de nereguli grave la numărarea voturilor.

Hofer, un inginer elegant și excelent orator, s-a concentrat pe criza imigranților, find în favoarea unei interzicere totale a „imigranților economici”.

El susține crearea unor „zone de siguranță” în afara Europei, în care să fie procesate solicitările de azil.

Austria, o țară de 8,7 milioane de locuitori, a primit peste 120.000 de imigranți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia de anul trecut, împărțindu-și grosul fluxului de imigranți cu Germania și Suedia. Acesl lucru a provocat o adevărată furie printre austriecii de rând față de UE, care s-a dovedit incapabilă să găsească alte soluții.

Hofer a votat împotriva intrării Austriei în Uniunea Europeană, în 1994, s-a arătat în ultimele săptămâni mai prudent în exprimare față de un eventual Öexit (Öesterreich Exit), pentru a nu alimenta atacurile la adresa sa.

„Uniunea Europeană – adică noi, țările membre – am făcut marea greșeală de a nu ne îndeplini propriile angajamente, de a nu ne mai lua în serios. Sper să fie ceva ca o sonerie de deșteptare și oamenii să spună: am înțeles că am făcut greșeli mari.”

La intrarea Austriei în UE, două treimi din populație a votat în favoarea acesteia; potrivit sondajelor actuale, majoritatea austriecilor sunt și acum în favoarea rămânerii în UE, dar mult mai puțini în comparație cu cei 70% din iulie.

O victorie a lui Hofer în alegerile prezidențiale ar putea duce la alegeri anticipate, în care favorită este formațiunea sa, Partidul Libertății, cu 35%, înaintea rivalilor de centru și stânga.