Odă gazului rusesc | VIDEO

Odă gazului rusesc | VIDEO

Gazprom, gigantul energetic rus şi principalul actor în "războaiele gazelor" dintre Moscova şi vecinii săi de la vest, şi-a lansat un imn.

De fapt, imnul este, mai mult sau mai puţin, un cântec de beţie, în care abundă sloganurile muncitoreşti. Imnul este însoţit de un videiclip "motivaţional", care prezintă muncitorii Gazprom lucrând la conductele de gaze ale companiei în tundra rusească.

Gazprom, cea mai mare companie rusească şi cel mai important jucător pe piaţa mondială a extracţiei de gaze naturale, a fost în centrul mai multor conflicte şi crize energetice între Rusia şi statele vecine. Cel mai recent impas de acest fel a fost soluţionat în urmă cu doar două zile, când Ucraina a plătit în totalitate datoriile faţă de Gazprom, după ce premierul rus, Vladimir Putin, a ameninţat că va sista furnizarea gazelor.

Criza de la începutul anului

Ne puteți urmări și pe Google News

Criza gazelor a debutat pe 1 ianuarie, când Gazprom a oprit livrările către Ucraina pentru că cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord pe tema datoriilor Ucrainei şi a preţului pe care Kievul ar urma să-l plătească în 2009 pentru gazele ruseşti. Disputa a fost complicată de diferendele politice dintre Federaţia Rusă şi Ucraina prooccidentală şi de conflictul intern de la Kiev, dintre preşedintele Viktor Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko. Astfel, Gazprom a decis să reducă  la o treime volumul de gaze furnizat Ucrainei, hotărâre care a afectat mai multe ţări europene, printre care şi România.

Ţara noastră a fost lovită de criza gazelor pe 6 ianuarie, la ora 03:00, când livrările de gaze ruseşti, prin Isaccea, au fost sistate. Minsitrul Economiei, Adriean Videanu, s-a arătat optimist, declarând că "nu suntem afectaţi de această măsură a Rusiei", dar a anunţat că se impun măsuri de precauţie.

Unul dintre planurile de rezervă al României viza relansarea industriei miniere. Astfel, în mijlocul crizei, Videanu anunţa că suntem asiguraţi pentru 10-12 zile din stocurile de păcură şi cărbune existente deja în centrale şi CET-uri, după care se putea apela la Societatea Lignitului, Compania Huilei şi Petrom. După aproape 20 de zile de acuzaţii reciproce repetate, de la Moscova şi Kiev, criza gazelor de la începutul acestui an s-a încheiat prin semnarea unui acord între cele două părţi. (Alina Vătăman) Problemele gazoductului Nabucco

Gazoductul Nabucco, proiect sprijinit de UE şi SUA, în construcţia căruia este implicată şi România, se îndepărtează tot mai mult de start. Mai mult, proiectele rivale ar putea secătui Nabucco de gaze.

Deşi autorităţile susţin că South Stream, proiect dezvoltat de Gazprom şi grupul italian ENI pentru livrarea de gaze naturale ruseşti către Europa, nu concurează Nabucco, grupul rusesc vrea să mai construiască un gazoduct. De asemenea, Gazprom ar vrea să participe la construirea unui gazoduct iraniano-pakistanez, proiect care a primit, duminică, acordul autorităţilor de la Teheran şi Islamabad şi ar permite grupului rus să priveze Nabucco de gazele naturale extrase din cel mai mare zăcământ din lume.

Gazoductul iraniano-pakistanez va permite Gazprom să dirijeze tranzitul de gaze naturale extrase din câmpul North Dome, situat în Qatar şi Iran, către pieţele din Asia de Sud, privând, astfel, proiectul european Nabucco de o sur să importantă de gaze.

"Cacealmaua" South Stream

Analistul Fundaţiei Jamestown din SUA, Vladimir Socor, consideră că South Stream este „o cacealma”, fără nicio şansă de reuşită, pentru că nu are nici fondurile şi nici resursele de gaze necesare, iar perspectivele Nabucco sunt mai bune. În opinia lui Socor, Rusia foloseşte South Stream pentru a bloca relizarea gazoductului Nabucco, precum şi întregul coridor sudic european.

Totodată, pentru a obţine sprijin pentru proiectele sale, North Stream şi South Stream, Rusia trebuie să declare că sprijină Nabucco, potrivit sursei citate. Începerea construcţiilor pentru Nabucco a fost programată pentru 2010, iar inaugurarea - pentru 2014. Furnizorii potenţiali sunt Azerbaidjan, Iran, Turkmenistan şi Irak. (Ciprian Mailat)

CITIŢI ŞI: Nabucco şi South Stream bat pasul pe loc

Putin anunţă o nouă criză a gazelor

Acorduri pentru South Stream

UE ameninţă Rusia

Putin a decis deschiderea robinetului de gaze Gazul rusesc către Europa, "blocat"

S-A ÎNCHEIAT CRIZA GAZELOR