Octombrie, a cincea lună consecutivă cu recorduri de temperatură. Avertismentele meteorologilor

Octombrie, a cincea lună consecutivă cu recorduri de temperatură. Avertismentele meteorologilor Sursa foto: Dreamstime.com

Din 1961 și până în octombrie 2023, această lună a intrat în istorie ca fiind cea mai caldă de până acum. Mai mult, aceasta marchează a cincea lună consecutivă cu temperaturi globale record pentru luna octombrie.

În luna octombrie, recordul global de temperatură a fost depășit. A marcat astfel o continuare a tendinței de temperaturi excepțional de ridicate la nivelul suprafeței terestre, oceanelor și gheții, conform Serviciului „Copernicus” pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene, informează Organizația Mondială de Meteorologie (OMM).

Recorduri de temperatură globală în octombrie

OMM va confirma acest lucru în raportul său provizoriu privind starea climatului global 2023. Va fi lansat pe 30 noiembrie, în ziua deschiderii conferinței ONU privind schimbările climatice, COP28”, potrivit organizației.

OMM anunță că, pentru a furniza factorilor de decizie de la COP28 o perspectivă pe termen lung, va publica un raport privind Starea climatului global pentru perioada 2011-2020.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, raportul său anual privind factorii determinanți ai schimbărilor climatice, inclusiv concentrațiile de gaze cu efect de seră provenite din activitățile umane, va fi lansat la data de 15 noiembrie.

Organizația se bazează pe diverse seturi de date internaționale pentru elaborarea rapoartelor sale despre starea climatului global.

Inclusiv pe setul de date de reanaliză ERA5 furnizat de Serviciul Copernicus privind schimbările climatice și implementat de Centrul European pentru Prognoze Meteo pe Termen Mediu.

A doua lună de toamnă o depășește pe cea din perioada preindustrială a anilor 1850 – 1900

A fost de departe cea mai caldă octombrie înregistrată, cu 0,85 grade Celsius peste media 1991-2020 și cu 0,40 grade Celsius peste cea mai caldă octombrie precedentă.

Anomalia de temperatură globală a fost a doua cea mai ridicată din toate lunile din setul de date ERA5, după septembrie 2023.

Pentru anul calendaristic până în prezent, din ianuarie până în octombrie, temperatura medie globală pentru 2023 este cea mai ridicată înregistrată.

S-a înregistrat 1,43 grade Celsius peste media preindustrială 1850-1900. Cu 0,10 grade Celsius mai mare decât media pe zece luni pentru 2016”, arată organizația.

Soare, stea, cer, căldură

Soare: Sursă foto: Dreamstime.com

Media temperaturii suprafeței mării în intervalul 60°S-60°N pentru luna octombrie a atins 20,79 grade Celsius. A constituit, prin urmare, cea mai înaltă valoare consemnată pentru această lună.

Precipitații peste medie în toata Europa, în octombrie

Extinderea gheții antarctice a înregistrat în octombrie a șasea lună consecutivă de niveluri record de scădere pentru acest sezon. S-a situat cu 11% sub media obișnuită pentru această perioadă a anului.

În același timp, întinderea gheții arctice a atins a șaptea cea mai redusă valoare pentru luna octombrie. S-au înregistrat valori cu 12% sub media obișnuită.

În luna octombrie 2023, cantitățile de precipitații au depășit media în cea mai mare parte a Europei. Nordul Europei a fost afectat de furtuna Babet. În timp ce Portugalia și Spania au resimțit impactul furtunii Aline.

Aceasta a generat precipitații abundente și provocând inundații, conform informațiilor furnizate de organizație.