Avertismentul zilei. Se va întâmpla la exact 10 zile după Revelion și afectează pe toată lumea

Avertismentul zilei. Se va întâmpla la exact 10 zile după Revelion și afectează pe toată lumea

Epidemiologul Octavian Jurma vine cu o serie de avertizări în ceea ce privește infectarea cu COVID-19. Acesta susține că libertatea dată de sărbătorile de iarnă ar trebui urmată de o serie de restricții dure, pentru a mai bloca răspândirea virusului. „Ar trebui închise timp de 10 zile”, susține acesta, precizând că altfel ne vom confrunta cu un nou val de infectări.

Alexandru Rafila a decis relaxarea măsurilor în pragul sărbătorilor de iarnă. Accesul în magazinele diverse nu se va face doar pe baza certificatului verde, ci și pe baza unui test COVID negativ, fie el PCR sau antigen. De asemenea, persoanele nevaccinate pot umbla libere pe stradă, iar petrecerile din noaptea dintre ani nu au un termen limită de încheiere. Lista continuă, însă mulți au criticat aceste decizii, susținând că este mult prea devreme și riscăm un nou val de infectare la începutul lui 2022.

Specialistul Octavian Jurma a găsit o metodă prin care România să mai amâne valul cinci al pandemiei de COVID-19. În declarațiile sale, epidemiologul susține că libertatea oferită pentru perioada sărbătorilor de iarnă ar trebui să vină cu o serie de măsuri radicale, care să împiedice creșterea ratei de infectare.

Închiderea școlilor pentru 10 zile, după Revelion, este o restricție de care autoritățile ar trebui să țină cont. Jurma susține că efectuarea orelor în format fizic va duce la un nou val al pandemiei. Peste 12 zile, elevii vor intra din nou în vacanță, una care ar trebui prelungită. Specialistul epidemiolog susține că aceasta ar putea fi o soluție bună pentru a ține rata de infectare în frâu, după ce s-a dat drumul la petreceri cu sute, poate chiar mii de invitați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Octavian Jurma se inspiră din politica țărilor europene

Octavian Jurma vede în instituțiile de învățământ un catalizator pentru un nou val al pandemiei de COVID-19. Această metodă este una inspirată de la alte state europene, susține epidemiologul, și nu ar fi deloc rău să o împrumutăm și noi.

”Școlile pot fi un catalizator pentru debutul valului 5, Omicron. Aș fi preferat o abordare de tipul celei din Portugalia, care a introdus acele 10 zile de lucrat de acasă, a închis școlile pentru săptămâna de după Revelion, tocmai pentru că epidemiologii știu că această perioadă nimeni nu o să respecte nici măcar mandate de stat acasă.

Toți ne vom întâlni cu prieteni, chiar dacă în format mai restrâns. Numărul de cazuri va crește, chiar dacă nu ar fi Omicron, ar fi o problemă. Cu Omicron, această problemă este de cinci ori mai mare decât a fost cu Delta”, a declarat Octavian Jurma la Antena 3.