Vechii gheţari mari din Oceanul Arctic se topesc mai repede decât în anii anteriori, potrivit noilor date oferite de sateliţii NASA, informează Green Report.
Dezgheţul a continuat şi după sfârşitul verii arctice, în ciuda climei reci din emisfera nordică. Vara fierbinte a anului 2007 a generat înregistrarea celei mai mici suprafeţe de gheaţă din istoria acestei regiuni, iar cercetătorii estimează că 2008 ar putea urma aceeaşi traiectorie.
Martie este luna în care, de obicei, gheaţa din Arctic atinge cele mai mari proporţii, o dată cu sfârşitul iernii polare. Datele NASA arată că, deşi suprafaţa acoperită cu gheaţă este, în mare parte, aceeaşi ca şi anul trecut, acest lucru maschează o schimbare semnificativă.
Se crede că pierderea gheţii perene a continuat şi în timpul lunilor de iarnă. S
pecialistii spun că aceasta pierdere este cauzată în principal de transportul vechilor gheţari din apele Arcticului spre Oceanul Atlantic. Curenţii care îi conduc sunt mai puternici decât de obicei, ca o consecinţă a unui alt ciclu natural, Oscilaţia din Arctic. Rezultatul este că cea mai mare parte din suprafaţa îngheţată este alcatuită din gheţari formaţi din vara anterioară.
Cele mai multe previziuni referitoare la schimbările climatice din Arctic sugerează că oceanul ar putea rămâne fără gheţari la mijlocul secolului, însă potrivit unei estimări realizate anul trecut, acest lucru s-ar putea produce până în anul 2013.
(18:04)