Oceanul nevăzut din interiorul Oceanului Arctic. Secretul uimitor descoperit de oamenii de știință

Oceanul nevăzut din interiorul Oceanului Arctic. Secretul uimitor descoperit de oamenii de știință

Oceanul Arctic a avut apă proaspătă de cel puțin două ori în ultimii 150.000 de ani datorită unei platforme gigantice de gheață care împiedica circulația apei, relevă un studiu.

Proba care explică apa proaspătă a Oceanului Arctic: isotopul de toriu 230

Această descoperire semnifică o schimbare importantă a înțelegerii climatelor glaciale ale Oceanului Arctic. Echipa de laAlfred Wegener opinează că este prima oară când se ia în calcul o împrospătare completă a apei Oceanului Arctic și Mărilor Nordului. Ea s-a produs chiar de două ori.

Pentru a-și fundamenta concluziile, s-a realizat o analiză geologică a 10 tipuri de sedimente din diferite zone ale Arcticului, Strâmtorii Fram și Mărilor Nordului. Când s-au comparat analizele sedimentelor s-a observat că un indicator important lipsea mereu în aceleași intervale de timp glaciar. În apa marină sărată, întârzierea producerii de uraniu pe cale naturală atrage producerea isotopului de toriu 230. Această substanță se acumulează pe fundul mării, unde rămâne detectabilă o foarte lungă perioadă datorită perioadei sale de înjumătățire (n.r. – termen folosit în radioactivitate, care desemnează procesul de dezintegrare radioactivă în timp) de 75.000 de ani, a explicat Geibert.

Sursa: Daily Mail

Ne puteți urmări și pe Google News