Occidentul s-a mobilizat împotriva Rusiei: Mai multe state vor trimite rachete anti-navă Harpoon Ucrainei

Occidentul s-a mobilizat împotriva Rusiei: Mai multe state vor trimite rachete anti-navă Harpoon UcraineiSursă: Zhukovsky | Dreamstime.com

Pentru prima dată de la începutul războiului, Ucraina va primi arme mai avansate, care îi vor mări raza de acțiune. Mai multe state s-au angajat să trimită țării rachete anti-navă Harpoon fabricate în SUA și un lansator pentru acestea. Armele ar putea fi folosite pentru a îndepărta marina rusă de porturile din Marea Neagră, permițând astfel reluarea exporturilor de cereale și produse agricole.

Mai multe state s-au alăturat Danemarcei, în ceea ce privește livrarea de rachete anti-navă Harpoon. Inițial, Danemarca a fost cea care a decis să furnizeze Ucrainei rachete anti-navă Harpoon și un lansator pentru a o ajuta „să-și apere coasta”, a declarat șeful Pentagonului, Lloyd Austin, la încheierea celei de-a doua reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina, găzduită luni și care a avut loc în mod virtual.

Ucraina a cerut arme mai avansate, cum ar fi sisteme de apărare aeriană, rachete anti-navă și rachete cu rază lungă de acțiune, dar până acum majoritatea ajutoarelor au fost acordate pentru sisteme cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi arme antitanc Javelin și artilerie.

Secretarul american al apărării a declarat că este „deosebit de recunoscător” Danemarcei pentru furnizarea de arme „pentru a ajuta Ucraina să-și apere coasta”.

Occidentul s-a mobilizat alături de Danemarca

Acum, mai multe țări au fost dispuse să trimită rachete anti-navă Harpoons în Ucraina, au declarat oficiali americani și surse din Congres, citate de BBC.

Nicio națiune nu a dorit să fie prima sau singura care să trimită astfel de echipamente în Ucraina, de teama represaliilor din partea Rusiei în cazul în care o navă este scufundată cu o armă din stocul lor.

De asemenea, Republica Cehă a fost de acord să trimită un „sprijin substanțial” Ucrainei, inclusiv „o donație recentă de elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a declarat Lloyd Austin.

Îndepărtarea forțelor armate ruse din Marea Neagră ar putea reprezenta un pas spre prevenirea crizei alimentare care amenință întreaga lume în această perioadă. Șeful ONU a implorat Rusia, recent, să ridice blocada din Marea Neagră, care împiedică transporturile de cereale din Ucraina către piețele de peste mări.

Exportul de cereale prin porturile de la Marea Neagră ar putea fi reluat

Rusia a transmis, ulterior, că dacă Occidentul vrea deblocarea porturilor de la Marea Neagră pentru permiterea exportului de cereale, trebuie să-și revizuiască sancțiunile pe care i le-a impus.

Blocada porturilor a exacerbat prețurile deja ridicate ale cerealelor, grâul aproape dublându-se în ultimul an de zile. Prețurile ridicate la energie – cauzate, de asemenea, în parte de război – au făcut ca producția de îngrășăminte să fie mai scumpă, ceea ce a condus la creșterea prețurilor.

Circa 25 de milioane de tone de cereale au rămas blocate în Ucraina până la începutul lunii mai, din cauza blocadei porturilor de la Marea Neagră și a problemelor de infrastructură. Ucraina reprezintă 12% din exporturile mondiale de cereale și 16% din exporturile mondiale de porumb.

Războiul din Ucraina ar putea să consolideze poziția crucială a Rusiei în domeniul cerealelor. Rusia este cel mai mare exportator de grâu și un furnizor important de orz și porumb. Ucraina reprezintă 12% din exporturile mondiale de cereale și 16% din exporturile mondiale de porumb. 90% din importurile UE de ulei de rapiță provin din Ucraina.