Occidentul a trecut la faza a treia a sancțiunilor împotriva Rusiei

Occidentul a trecut la faza a treia a sancțiunilor împotriva Rusiei

Washingtonul și Bruxelles-ul au impus, ieri, noi penalități Moscovei, a treia rundă de la invadarea Crimeii. Măsurile punitive cu impact economic se lasă însă așteptate din cauza pozițiilor divergente din rândul UE.

Statele Unite și UE au trecut, ieri, la faza a treia a sancțiunilor împotriva Rusiei după agravarea situației din estul Ucrainei. Noile măsuri s-au limitat însă la simpla extindere cu 15 persoane a listei oficialilor ruși vizați de restricții de călătorie în Occident și ale căror conturi vor fi înghețate. Printre aceștia se numără și vicepremierul Dmitri Kozak, cel care acum un deceniu propunea soluționarea conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova. Sancțiunile vor viza și o serie de companii rusești, precum gigantul petrolier Rosneft, și vor limita exporturile de tehnologie modernă spre Rusia, a anunțat ieri președintele american Barack Obama. El a subliniat însă că sancțiunile economice și financiare împotriva Rusiei vor fi luate doar în ultimă instanță, în condițiile în care UE rămâne divizată în această privință. Multe țări, în special din estul Europei, se tem că aceste măsuri se vor răsfrânge asupra propriilor economii.

Miza- gazele de șist

În replică, Rusia a expulzat, ieri, patru cetățeni americani, profesori de limbă engleză, acuzați că ar răspândi „propagandă pentru valorile americane” și a anunțat că va compensa restricțiile impuse importurilor de tehnologie prin promovarea de produse interne. Tot ieri, în estul Ucrainei, un alt oraș, Kostiantinovka, a căzut în mâinile militanților pro-ruși. Pe clădirea primăriei a fost arborat drapelul așa-numitei „Republici Populare Donețk”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Presa ucraineană a scris însă, ieri, că miza tulburărilor din estul Ucrainei ar fi rezervele de 3,6 trilioane de metri cubi de gaze de șist descoperite în regiune. Dacă acestea ar fi exploatate, producția de gaze a Ucrainei ar crește cu până la 20 de miliarde de metri cubi, ceea ce ar transforma țara într-un exportator net de gaze.

Primar anti-rus, împușcat mișelește

Instabilitatea în estul Ucrainei a atins ieri apogeul după ce Ghenadi Kernes (foto), primarul orașului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, a fost împușcat din spate, în ceea ce anturajul său a descris drept o tentativă de asasinat. Kernes, aliat al fostului președinte Viktor Ianukovici, a schimbat tabăra după fuga acestuia, pledând pentru menținerea unității Ucrainei.

El și-a atras mânia grupărilor pro-ruse, după ce a încercat să dea jos drapelul rus de pe clădirea consiliului municipal din Harkov. Kernes a fost operat, dar starea sa este în continuare foarte gravă, au declarat ieri medicii.