Occidentalii, noii latifundiari ai Rusiei

Occidentalii, noii latifundiari ai Rusiei

Oligarhilor ruşi le-a scăpat printre degete o sursă importantă de venit: pământul Maicii Rusia. Zeci de mii de hectare de teren arabil sunt cultivate de companii străine. Solul roditor şi costurile mici cu forţa de muncă atrag tot mai mulţi investitori din Vest.

În goana nebună după rămăşiţele fostei URSS, oligarhii ruşi au pierdut din vedere un lucru important: pământul Maicii Rusia. Această scăpare a lăsat poarta deschisă pentru oamenii de afaceri străini. Printre ei se numără şi un britanic din Nottingham, care a renunţat la afacerile din Anglia, unde construia cămine studenţeşti şi centre comerciale, şi şi-a investit cu succes banii într-o afacere mult mai profitabilă: agricultura în Rusia.

Robert Monk este proprietarul „Heartland Farms Penza“ care deţine peste 30.000 de hectare de pământ fertil în bazinul râului Volga, la aproximativ 740 km de Moscova, relatează „Times Online“. Potrivit standardelor britanice, este o suprafaţă de pământ imensă, de pe urma căreia Monk face profituri frumoase, după ce preţurile cerealelor pe pieţele internaţionale au explodat. „Avem ocazia să cumpărăm în plus 150.000 de hectare de teren arabil, însă nu avem bani“, spune Robert Monk. Moşie lungă de o oră

Afacerea „Heartland Farms“ s-a născut în 2002, când proprietarii au început să opereze, prin concesiune pe 49 de ani, parcelele de teren moştenite de 1.500 de fermieri de la colhozurile sovietice. Din cele peste 30.000 de hectare pe care le deţine astăzi ferma, peste 12.000 sunt productive, fiind însămânţate cu grâu, orz şi rapiţă. Pentru a traversa „moşia“ din regiunea Penza, o combină are nevoie de cel puţin o oră.

Ferma este atât de mare încât maşinile agricole sunt utilate cu echipamente de navigare prin satelit. Solul este de o calitate foarte bună, iar preţul este mic, afirmă Richard Willows, directorul general al fermei, fost comerciant cu cereale. Acesta, împreună cu Colin Hinchley, actualul director operaţional, au părăsit Marea Britanie din cauza costurilor prea mari pe care le implica agricultura şi au plecat în căutarea unor terenuri fertile şi mai ieftine.

Când au găsit pământul din Penza, au înfiinţat ferma cu ajutorul banilor investiţi de Robert Monk. „Costul terenului şi al forţei de muncă este de zece ori mai mic decât în Europa, în timp ce preţul grâului este acelaşi“, spune Willows. De exemplu, un tractorist lucrează o săptămână pentru mai puţin de 50 de dolari. Piedici legislative Legislaţia din Federaţia Rusă nu permite străinilor să cumpere terenuri pe teritoriul Rusiei. Ei pot achiziţiona pământ doar dacă se asociază în companii cu cetăţeni ruşi. Aceasta ar fi soluţia aleasă de omul de afaceri britanic pentru a-şi dezvolta afacerile agricole din această ţară, potrivit publicaţiei ruseşti „Penza Online“.

Pe lângă „Heartland“, a cărei producţie este foarte căutată pe piaţa locală, companiile din Vest se arată din ce în ce mai interesate de oportunităţile din Rusia. Printre concurenţii care au apărut între timp se numără suedezii de la Black Earth Farming, care au deja semănate 52.000 de hectare. Următorul pas este să cumpere terenuri în Rusia în valoare de 115 milioane de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News