Tinerii care vor să conducă un autovehicul, dar care nu au vârsta minimă legală de 18 ani, pot obține un permis de conducere la categoriile AM, A1 și B1, dar numai în anumite condiții. Pe lângă parcurgerea orelor de legislație și a orelor practice de condus, minorii vor trebui să obțină și să prezinte o serie de documente, conform legislației în vigoare.
Vârsta minimă legală la care un tânăr poate să se înscrie la o școală de șoferi la categoria B1, spre exemplu, este de 15 ani și 9 luni. Astfel, la împlinirea vârstei de 16 ani, adolescentul poate susține examenul auto.
Permis de conducere pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani
Conform legislației în vigoare, pentru obținerea permisului de conducere, tinerii trebuie să participe la toate cursurile de legislație, iar timpul total de pregătire alocat trebuie să fie de circa patru săptămâni.
Cursanții vor avea de parcurs 24 de ore de teorie și 20 de ore de practică. Obținerea permisului de conducere este condiționată și de obținerea unui aviz psihologic și a unuia medical, alături de certificatul de cazier judiciar și acordul părinților minorului.
Ce vehicule pot conduce tinerii de până în 18 ani
Minorii din România de până în 16 ani pot obține un permis de conducere pentru categoria AM, destinată vehiculelor cu două ori trei roţi și a căror viteză maximă prin construcţie depășește 25 km/h, dar nu trece de 45 km/h. Aceste vehicule au un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie și cu o capacitate cilindrică ce nu trece 50 cm3.
O altă categorie pentru care pot opta tinerii este categoria A1, destinată motocicletelor cu cilindre de maximum 125 cm3, care au puterea maximă de 11 Kw, raport putere/greutate de maximum 0,1 Kw/kg si triciclurilor cu motor cu puterea maximă de 15 Kw.
Cei care vor să obțină un permis de conducere la una dintre aceste categorii vor trebui să aibă cel puțin vârsta de 15 ani și 9 luni.
Permis de conducere la categoria B1
Tinerii pot alege și cursuri pentru obținerea permisului de conducere la categoria B1, cea din care fac parte autovehiculele cu trei ori patru roţi, ce au o masă proprie cuprinsă între 400 kg și 550 kg, și care au un motor cu ardere internă cu capacitate cilindrică de peste 45 cm3 ori un motor cu o putere ce depășește 50 km/h.
Și în cazul acestei categorii, vârsta minimă prevăzută de lege pentru înscrierea la școala de șoferi este de 15 ani şi 9 luni, conform Cancan.ro.