Obținerea cetățeniei moldovenești, condiționată de cunoașterea limbii române

Obținerea cetățeniei moldovenești, condiționată de cunoașterea limbii române Sursa foto: Dreamstime.com

Cetățenia Republicii Moldova va fi acordată mult mai greu, iar cei care vor să o obțină vor fi obligați să cunoască limba română.

În acest context, directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, a declarat că noile modificări vor fi înaintate Guvernului până la sfârșitul lunii mai. El nu exclude faptul că în lege va fi introdusă obligativitatea cunoașterii limbii române pentru cei care doresc să obțină cetățenia Republicii Moldova.

Mircea Eșanu a declarat că și în România se lucrează la înăsprirea procedurilor deobținere a cetățeniei, iar autoritățile de la Chișinău colaborează strâns cu cele române. „În România este un exercițiu de modificare a legii, înăspresc extrem de serios, conform rigorilor europene. Și noi lucrăm la noua lege, sunt sigur că până la sfârșitul lunii mai vom înainta Guvernului o nouă lege a cetățeniei, care va fi mai aspră, mai dură. Inclusiv datorită schimbului nostru mult mai frecvent de informații cu Autoritatea Națională a Cetățeniei, am reușit să descoperim schemele care s-au întâmplat la noi”, a declarat Mircea Eșanu la tv8.md.

Obținerea cetățeniei moldovenești este complexă

În ceea ce privește obligativitatea cunoașterii limbii române, șeful ASP a precizat că aceasta este opțiunea legislatorului în ceea ce privește obținerea cetățeniei moldovenești. „Pentru asta optează partea română. Îmi dau seama că pentru cei care au trăit o viață și s-au născut în Federația Rusă, va deveni o chestiune complicată. Dar în circumstanțele actuale regionale, nu cred că este o decizie neapărat proastă să înăsprim legea”, a mai spus Mircea Eșanu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Cetațenia moldovenească

Sursa foto: Arhiva EVZ

Numărul refuzurilor de acordare a cetățeniei moldovenești este în creștere. Dacă în 2022 au fost respinse cererile a 65 de persoane, în primele luni ale acestui au fost înregistrate deja 67 de refuzuri: „Jumătate sunt cu dosare incomplete. Pe cele care sunt falsuri în acte noi mergem deja pe o cărărușă bătătorită, le facem pachet și le expediem colegilor de la CNA”.

Directorul ASP a dat asigurări că toate cererile sunt examinate riguros, inclusiv cele depuse în trecut, pentru a identifica orice schemă frauduloasă și a putea revoca cetățenia în consecință. „Procedura de obținere a cetățeniei e destul de complexă, să demonstrezi cu acte doveditoare proveniențele moldovenești, dar pentru că acum au înțeles foarte bine de unde vin atribuțiile unei persoane de la ASP care recepționează dosarul sau care emite un certificat extras din acte de stare civilă, eu sper să avem dosare trimise în judecată”, a mai declarat Mircea Eșanu.