Obsesia operaţiilor estetice

Obsesia operaţiilor estetice

Cei care sunt excesiv de preocupaţi de procedurile de înfrumuseţare şi ţin să arate mereu tineri au probleme psihice şi riscă să arate artificial.

Operaţiile de ridicare a sprâncenelor sau a pleoapelor, precum şi cele cu toxină botulinică pentru eliminarea ridurilor sunt printre cele mai solicitate metode la care apelează în special femeile ce vor să arate mai tinere. Toate aceste proceduri, dar şi altele, precum implantul cu silicon, nu fac decât să arate neîncrederea de sine şi refuzul de a accepta faptul că îmbătrânesc, sunt de părere psihologii. Ridurile şi pielea fără elasticitate, preocupări majore

Cele mai solicitate intervenţii estetice pentru întinerire la care apelează româncele sunt procedurile cu toxină botulinică pentru estomparea ridurilor, tratamentele cu laser, cu lumină intens pulsată şi dermabraziunea.

La fel de cerute sunt însă şi operaţiile de ridicare a sprâncenelor şi a pleoapelor. „Îmbătrânirea nu afecteaza doar calitatea pielii, ci şi grosimea şi aşezarea pachetelor adipoase, tonusul muscular, calitatea vascularizaţiei din zonă, cât şi aspectul suportului osos. Pielea se pătează, se ridează, se lasă, iar grăsimea alunecă spre zona bărbiei. În plus, oasele feţei îşi modifică dimensiunea, fapt dovedit prin studii recente la tomograf. Prin urmare, corecţia unei singure structuri aduce o ameliorare pasageră. Procedurile cele mai bune sunt cele care refac faţa subtil şi natural, fără stridenţă“, este de părere Mihaela Leventer, medic dermatolog la clinica Dermastyle.

„Fiecare etapă din viaţă trebuie acceptată aşa cum este“

Persoanele obsedate de faptul că îmbă trânesc nu au suficientă încredere în ele, sunt de părere psihologii. „Multe persoane au astăzi obsesia de a părea mai tinere. Cu această problemă se confruntă în special femeile, care apelează la operaţii estetice. Această atitudine tră- dează neîncredere în sine, arată incapacitatea de a-şi accepta vârsta. Fiecare etapă din viaţă este frumoasă şi trebuie să o acceptăm aşa cum este. Asta nu înseamnă că le împiedică cineva să fie îngrijite, să poarte haine viu colorate, să adopte o frizură îndrăzneaţă“, este de părere Cristiana Leviţchi, psihoterapeut la cabinetul Sensart din Bucureşti.

De aceeaşi părere este şi psihologul Anca Munteanu de la Centrul de psihologie de acţiune şi psihoterapie: „Nu trebuie să confundaţi dorinţa de a arăta bine cu cea de a fi mereu tânăr. Prima se referă la o dorinţă narcisistă, normală, de a ne plăcea noi înşine, dar şi de a fi plă- cuţi de cei din jur, şi se poate satisface prin metode reversibile, precum fardarea. Când dorinţa de a arăta bine dispare, de multe ori este semnul unei depresii.

Pe de altă parte, dorinţa de a fi veşnic tânăr se împlineşte prin metode care agresează pielea. O femeie de 50 de ani care vrea să arate ca la 20 ar trebui să se întrebe ce s-a întâmplat în cei 30 de ani de vrea să-i nege“.

La rândul lor, medicii dermatologi susţin că femeile care fac prea multe operaţii estetice riscă să aibă un aspect artificial. „Excesele şi manoperele nereuş ite duc la apariţia efectelor secundare. De vină sunt şi pacienţii dependenţi de astfel de intervenţii, dar şi medicii care nu ştiu să refuze ori cei care, neavând experienţă, produc greşeli terapeutice“, subliniază Mihaela Leventer.

Psihologii susţin că persoanele obsedate de tinereţe ar trebui să se gândească de ce este problema lor atât de importantă şi la ce anume le foloseşte o operaţie estetică. Un alibi au persoanele cu o meserie ce necesită un aspect tânăr, spun psihologii. "O femeie de 50 de ani care vrea să arate ca la 20 ar trebui să se întrebe ce s-a întâmplat în cei 30 de ani de vrea să-i nege." - Anca Munteanu, psiholog

Ne puteți urmări și pe Google News