Obligația montării de repartitoare pentru căldură, amânată pentru a treia oară. Proprietarii de apartamente nu vor scăpa de cheltuială

Obligația montării de repartitoare pentru căldură, amânată pentru a treia oară. Proprietarii de apartamente nu vor scăpa de cheltuialăApartamente. Sursa foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

O nouă lege aduce noi probleme pentru milioane de români. De această dată e vorba despre o prevedere care îi vizează pe proprietarii de apartamente, care vor fi puși la noi cheltuieli.

Românii au scăpat de obligativitatea montării repartitoarelor de căldură până la finalul anului 2023, printr-un act normativ adoptat la Camera Deputaților. Inițial, Legea nr. 196/2021 stabilea obligativitatea montării contoarelor/repartitoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021.

Așadar, obligativitatea montării de repartitoare sau contoare de căldură în apartamente pentru individualizarea consumurilor de energie a fost amânată pentru încă un an. Conform unui act normativ adoptat de Camera Deputaților, noul termen limită a fost stabilit pentru 31 decembrie 2023.

Conform noului proiect de lege, românii racordați la sisteme centralizate de încălzire nu vor mai fi obligați să-și monteze repartitoare până la finalul anului 2022. Un amendament în acest sens a fost depus de USR și a trecut la votul Parlamentului.

Termenul a fost decalat din 2021

În luna octombrie a fost adoptat un alt act normativ, OUG 130/2022, care extindea obligația montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament inclusiv în imobilele de tip condominiu dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire.

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se arată în OUG 130/2022.

Potrivit aceluiași act normativ, până în 2027, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate.

Noile contoare trebuie să poată fi citite de la distanță

Potrivit expunerii de motive, proiectul de regulament stabilește următoarele:

▪ noua modalitate de eșalonare a economiilor anuale în perioada 2021- 2030, în conformitate cu criteriile indicate la art. 8 alin. 1^1, 1^2,1^4, 1^5 și 1^6 și sunt indicate în Planul național integrat privind energia și schimbările climatice (PNIECC), document elaborat în conformitate cu prevederile art. 3 din Regulamentul (UE) 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice și acțiunea pentru climă;

▪ contorizarea vizează consumatorii finali de gaze naturale, precum și consumatorii finali de încălzire urbană, termoficare urbană și apă caldă menajeră;

▪ contoarele de energie termică și repartitoarele de costuri instalate după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență vor fi modernizate sau înlocuite cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazului în care autoritățile competente demonstrează că acest lucru nu este eficient din punct de vedere al costurilor, așa cum se arată în proiectul de reglementare.

Ne puteți urmări și pe Google News