Obligată să păstreze secretul 30 de ani. Prima femeie în spațiu a fost la un pas să rateze întoarcerea pe Terra

Obligată să păstreze secretul 30 de ani. Prima femeie în spațiu a fost la un pas să rateze întoarcerea pe Terra

Prima femeie care a ajuns în spațiu a fost Valentina Tereșkova, pe când avea doar 26 de ani. A împlinit, în martie 2017, 80 de ani și a fost sărbătorită cum se cuvine în Rusia. Există câteva povești interesante despre misiunea ei în spațiu, dar și despre viața ei, mai puțin cunoscute de publicul larg

Valentinta Tereșkova, fiica unui tractorist și a unei muncitoare în fabrică, s-a născut într-un sat de lângă Iaroslavl, în centrul Rusiei.

La doar 20 de ani, era campioană la parașutism și avea deja 126 de sărituri la activ, când a fost selecționată dintre 400 de concurenți să piloteze o navă spațială.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Vladimir Putin a felicitat-o pe Tereșkova la împlinirea vârstei de 80 de ani, ea fifi ind „Erou sovietic”, decorat și medaliat, încă de acum 50 de ani FOTO: AGERPRES

„Gagarin cu fustă”

Alte patru femei au fost selectate pentru misiunea spațială din 1963, cinci femei care s-au pregătit timp de 18 luni, trecând teste extrem de dificile, dar Tereșkova - poreclită „Gagarin cu fustă” de către „antrenorul” ei, Nikolai Kamanin - a fost desemnată cea mai potrivită candidată.

FOTO: Tereșkova a zburat în spațiu la doar 26 de ani

Până în momentul lansării, întreaga misiune a fost secretă. În ziua zborului, Tereșkova a spus familiei sale că pleacă să participe la un concurs de parașutism. Mama ei a aflat despre adevăratele preocupări ale fiicei de la radio, când Tereșkova înconjura deja Pământul.

A primit nume de cod „Pescărușul” și a petrecut 70 de ore și 50 de minute în naveta spațială. Misiunea ei a durat mai mult decât timpul petrecut de toți astronauții americani în spațiu, până la acea dată, nota presa rusă.

Orbitând în jurul Pământului de 48 de ori, Tereșkova rămâne singura femeie, până în prezent, care a fost singură într-o misiune spațială și s-a întors cu bine.

Mâncarea a fost o provocare pentru astronaută: „Pâinea este stătută, n-am mâncato, tânjesc după pâine neagră, cartofi și ceapă. Apa este rece și plăcută. Sucurile și fripturile de vită au fost în regulă”, a scris ea în jurnalul de atunci.

FOTO: Iuri Gagarin și Valentina Tereșkova

Și costumul voluminos a fost o provocare pentru tânără, iar presiunea resimțită din cauza căștii era puternică. A avut episoade de plâns și a fost auzită cântând, la un moment dat, pentru a-și alina suferința. În final, râdea: „Am uitat să-mi pun în bagaj o periuță de dinți, dar m-am descurcat!”

Probleme la bord

A existat o situație de urgență la bord, despre care nu a avut voie să vorbească timp de 30 de ani. S-a înregistrat o eroare în programul de control, care a făcut ca nava spațială să urce pe orbită, în loc să coboare. În final, capsula spațială a aterizat în condiții dificile, de la 6.100 de metri, în regiunea Altai, în sudul Siberiei, la granițele dintre Kazahstan, Mongolia și China.

Soție, mamă, politician

În 1963, Valetina Tereșkova s-a căsătorit cu un coleg cosmonaut, Andrian Nikolaiev, și au avut parte de o nuntă generoasă susținută de statul sovietic, la care chiar și liderul de atunci, Nikita Hrușciov, a fost prezent. În iunie 1964, Tereșkova a născut singurul său copil, o fiică pe nume Elena, care a devenit primul copil din lume ai cărui părinți erau ambii astronauți. În 1982, când fiica lor a ajuns la vârsta adultă, cei doi au divorțat. După ce zborul în spațiu a făcut-o celebră, femeia s-a implicat în viața politică și socială a țării. A fost parlamentar, în Duma de Stat, și vicepreședintă a comisiei pentru afaceri externe.