Obiecte relativ mici? În spatele FEŢEI NEVĂZUTE a lucrului care supraveghează Pământul | VIDEO

Obiecte relativ mici? În spatele FEŢEI NEVĂZUTE a lucrului care supraveghează Pământul | VIDEO

NASA a discutat deja cu Casa Albă despre acest proiect. Însă nu se ştie deocamdată dacă Congresul american îl va sprijini, având în vedere costurile...

Mai precis, NASA intenţionează să construiască şi să amplaseze în spatele feţei nevăzute a Lunii o bază spaţială permanentă, care să fie folosită ca o pistă de lansare pentru viitoarele expediţii de explorare a planetei Marte.

Lărgirea orizonturilor

Agenţia spaţială americană se va folosi de câmpurile gravitaţionale din spatele Lunii, unde viitoarele nave spaţiale vor putea să fie parcate în spaţiu, după cum preciza dailymail.co.uk. "Luna, acest...lucru care "supraveghează" Pământul va fi locul unde va fi amplasat ceva foarte important", notează şi unele dintre publicaţiile de specialitate. Noua bază spaţială permanentă se va afla la o distanţă de 445.788 de kilometri de Terra. Prin comparaţie, actuala Staţie Spaţială Internaţională (ISS) se află la o distanţă de circa 370 de kilometri de Terra. Despre baza spaţială se spune că va contribui la lărgirea orizonturilor omenirii în privinţa explorării spaţiale. Dar, pentru a fi construită, cercetătorii şi inginerii de la NASA trebuie să rezolve o serie de probleme, precum protejarea astronauţilor de radiaţiile solare şi reaprovizionarea bazei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Earth-moon libration point 2

Publicaţia Orlando Sentinel afirmă că NASA va folosi probabil echipamente rămase de la construirea actualei ISS şi va utiliza rachete din gama Space Launch System pentru a lansa viitoarele vehicule spaţiale. Proiectul sistemului de lansare se află în faza de execuţie, are un cost estimat la 3 miliarde de dolari pe an şi va fi finalizat în 2017. Viitorul avanpost spaţial va fi parcat într-un punct din spaţiu, denumit EML-2 (Earth-moon libration point 2).

Punctele de libraţie sunt locuri de parcare în spaţiu, unde, potrivit specialiştilor, obiecte relativ mici se află în balans faţă de forţele gravitaţionale generate de două corpuri cereşti mai mari - precum Terra şi Luna -, rămânând însă relativ staţionar faţă de cele două corpuri.

Potrivit specialiştilor de la NASA, plasarea unui vehicul spaţial într-un astfel de punct Lagrange dintre Terra şi Lună, dincolo de Lună, reprezintă o bună metodă pentru a testa capacitatea oamenilor de a accede la spaţiul îndepărtat şi este, totodată, cea mai bună opţiune pe termen apropiat pentru a dobândi experienţă de zbor în spaţiu, cu riscuri mici.