Rugăciunea care se rostește de Sfânta Parascheva. Ce nu ai voie să faci în această zi de mare sărbătoare

Rugăciunea care se rostește de Sfânta Parascheva. Ce nu ai voie să faci în această zi de mare sărbătoare

Sfânta Cuvioasă Parascheva este celebrată anual, pe data de 14 octombrie, de către creștinii ortodocși. Această sfântă zi vine la pachet cu o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții care aduc noroc.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită anual, pe data de 14 octombrie, de către creștinii ortodocși. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendar, un semn distinctiv pentru importanţa slujbei.

Tradiții și superstiții importante

În tradiția populară, „Sfânta Vineri“ stăpânește peste lumea femeilor și a îndeletnicirilor acestora. Acestea nu au voie să calce,să coasă, să toarcă, să facă de mâncare sau alte treburi prin gospodărie. Daca nu respectă această tradiție, doamnele se vor alege cu dureri de cap. Bărbații nu au voie să muncească la câmp, iar dacă nu respectă această regulă, casa va fi lovită de un trăsnet.

Un alt obicei important și de bun augur este să împarți covrigi, lipii, pâine, must sau vin roșu. Atenție! Nu este bine să împarți nuci, castraveți sau pepene roșu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În această zi se fac pomeni pentru morţii care nu şi-au găsit liniştea sau au murit fără lumânare. Se împart lipii, vin şi must. Este zi de post şi pentru că este o mare sărbătoare, în gospodării nu se lucrează, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi al durerilor de cap“, spune părintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva, din Călăraşi.

O altă tradiție pentru femei este ca acestea să împartă mâncare celor sărmani. Dacă fata nu este căsătorită și nu are copil, nu trebuie să muncească pentru că va rămâne nemăritată toată viața.

6 obiceiuri foarte respectate

-Anual , foarte mulți pelerini obișnuiesc să meargă la Iași, pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva. Bisericile ortodoxe cheamă credincioșii la slujbe.

- În ziua în care este sărbătorită Sfânta Parascheva, credincioșii nu mănâncă fructe închise la culoare, pentru că ele amintesc de sacrificiul martiric. Aceștia nu au voie să mănânce până la ora 12 când se termină slujba și doar produse de post.

-Credincioșii nu au voie să dea drumul la căldură în această sfântă zi. Tradiția spune că adevărata căldură este în suflet.

-Mulți credincioși nu fac muncă fizică deloc .

-De Sfânta Parascheva românii încep pregătirile pentru iarnă, astfel că merg să își cumpere cojoace şi pături din piață.

-Pe 14 octombrie, oamenii fac rugăciuni către Sfânta Cuvioasă Parascheva, pentru o viață mai curată și mai bună.

Rugăciunea care se rostește de Sfânta Parascheva

„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii.

Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slavim preasfânt numele Tău în veci. Amin“.