Despre obezitate se ştie că măreşte riscul de a dezvolta cancer pancreatic, una dintre cele mai agresive forme ale acestei boli.
Un studiu recent arată, însă, că riscurile sunt cu atât mai mari cu cât persoanele afectate de obezitate sunt tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Astfel, adulţii care au cântărit peste greutatea normală în adolescenţă sunt de două ori mai predispuşi ca, în timp, să dezvolte cancer pancreatic, spre deosebire de cei care au avut o greutate înscrisă în limitele normale.
În cadrul studiului au fost comparaţi 841 de pacienţi bolnavi de cancer de pancreas cu 754 de persoane sănătoase, aleşi pe grupe de vârstă, rasă şi sex. Pentru a obţine informaţii detaliate cu privire la greutate şi înălţime pe diferite perioade de vârstă, autorii studiului au recurs la interviul individual. La fel, aceştia au aflat amănunte privitoare la obiceiurile culinare şi de viaţă ale subiecţilor, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau antecedentele de boală ale familiei. Astfel, s-a dovedit că şi fumătorii sau diabeticii sunt predispuşi la cancer de pancreas, însă, în 27% dintre cazuri, cei mai ameninţaţi sunt supraponderalii. "Diabetul este un factor de risc, dar chiar şi fără diabet, obezitatea creşte pericolul", spune profesorul oncolog Donghui Li, de la Universitatea din Texas, coordonatorul studiului.
El este de părere că descoperirea legăturii dintre obezitatea la adulţii tineri şi riscul producerii cancerului de pancreas este importantă pentru lumea medicală, întrucât ajută la prevenirea acestei boli.