La alegerile de marți de la jumătatea mandatului („mid-terms elections”), Partidul Republican ar putea obține majoritatea absolută în cele două Camere ale Congresului, ceea ce va îngreuna teribil viața de președinte a lui Obama, obligându-l la o coabitare complicată.
Toate institutele de sondaje sunt unanime: în seara aceasta, republicanii vor obține majoritatea în Senat, după ce, în 2010, au basculat echilibrul în Camera Reprezentanților. Singura problemă este amploarea victoriei. În acest moment, doar șase locuri de senatori îi despart pe republicani de majoritatea absolută în cele două Camere ale Congresului.
Cursa este foarte strânsă în zece state, apreciază politologii. Chiar dacă majoritatea calificată, de 60 de locuri din 100 în Senat, este destul de greu de obținut, însă majoritatea relativă este aproape sigură. Ca Ronald Reagan în 1986, Bill Clinton în 1994 și George Bush în 2006, actualul președinte se pregătește de o coabitare pe care observatorii o prevăd foarte dificilă.
Congresul, îmboldit din 2010, de valul de aleși radicali din grupul Tea Party, a bocat până acum majoritatea proiectelor președintelui, ajungând până acolo încât în 2013 s-a ajuns la stoparea totală a activității guvernamentale (faimosul „Shutdown”). Pentru a ocoli blocajul, Obama a fost nevoit să guverneze prin decrete, ceea ce a exasperat Opoziția, cu care relațiile sunt acum execrabile.
„Al 113-lea Congres a fost cel mai puțin productiv din istorie, al 114-lea va fi și mai rău”, avertizează Kathleen Knight, profesor de științe poltiice la Universitatea Columbia. „Un Congres în întregime republican va încerca să abolească Obamacare”, adică așa-zisa reformă a Sănătății, care a provocat furia Opoziției și mari nemulțumiri sociale, „dar președintele își va folosi dreptul de veto pentru a respinge orice lovitură de forță din partea republicanilor”.
În schimb, influența Opoziției republicane va cântări mult în numirea judecătorilor, miniștrilor, ambasadorilor, care trebuie cu toții aprobați de Senat.
De asemenea, Congresul, care aprobă Bugetul, va deține o poziție de forță care îi va permite să negocieze. Dacă președintele vrea să-și mențină Obamacare în viață, atunci va fi nevoit să renunțe de exemplu la reducerea cheltuielilor de Apărare.
În ceea ce privește soarta „reformelor” promise de Obama pentru sfârșitul mandatului, nimeni nu știe ce se va alege de ele. În vară, președintele s-a angajat ca prin decrete să reformeze imigrația, iar Ministerul de Interne a comandat deja hârtia necesară pentru tipărirea a milioane de cărți verzi pentru a permite intrarea unui val uriaș de rezidenți.
„În anii 1990, Bill Clinton și un Congres republican au reușit să reformeze sistemul social, să echilibreze bugetul și să treacă o lege importantă prinvind transporturile”, subliniază președintele Bypartisan Policy Center, Jason Grumet, în săptămânalul „Politico”. În caz de blocaj, ambele partide au mult de pierdut: mai puțin de 12% dintre alegători se declară mulțumiți de activitatea Congresului.