"Americanii rămân capabili de lucruri mari"

"Americanii rămân capabili de lucruri mari"

21 martie 2010, o dată ce va rămâne în istoria Statelor Unite. Este ziua când reforma sistemului de sănătate a primit acordul Camerei Reprezentanţilor, relatează AFP.

"Am dovedit că rămânem un popor capabil de lucruri mari. În această seară am depăşit povara politicii, în timp ce toţi specialiştii ne spuneau că acest lucru nu mai era posibil", a declarat preşedintele Barack Obama, la scurt timp după vot.

Este cea mai importantă victorie adjudecată de Obama în cele 16 luni de la preluarea mandatului de preşedinte.

Legea, cea mai importantă din domeniul sănătăţii din ultimele decenii, a trecut cu 219 voturi pentru şi 212 împotrivă, după ore bune de dezbateri aprinse.

Liderul de la Casa Albă a recunosut că noua lege nu va rezolva toate problemele din sistem, însă cu siguranţă reprezintă direcţia bună.

Se aşteaptă ca Obama să promulge cât mai repede textul legislativ al reformei.

A fost bucurie mare în tabăra democraţilor americani. Iar când numărătoarea voturilor a ajuns la 216, minimum necesar ca să treacă legea, democraţii au început deja să sărbătorească. S-au îmbrăţişat, au aplaudat şi au început să strige "Yes we can", celebrul slogan folosit de Obama în timpul campaniei electorale.

"Kill the bill" Republicanii în schimb au rămas pe poziţii şi au continut să se opună.

Republicanul Mike Pence, al treilea în ierarhia opoziţiei, a declarat, ironic: "Doar la Washington se poate spune că se cheltuiesc 1.000 de miliarde, economisindu-se în acelaşi timp bani pentru contribuabili".

Au fost şi proteste. Adunaţi în faţa clădirii Capitoliului, mai multe sute de opozanţi ai reformei au scandat "Kill the bill", "Omorâţi proiectul de lege", "Ne vom aminti de asta în noiembrie", se putea citi pe pancartele manifestanţilor. (Oana Ţepeş Greuruş)

Obama ţine să asigure sănătatea întregii ţări

Principalul proiect intern promovat asiduu de preşedintele SUA va extinde protecţia medicală şi asupra categoriilor sociale defavorizate.

Reforma sistemului american de asigurări medicale, principalul proiect de pe agenda internă a administraţiei Obama, constituie, cea mai importantă schimbare din ultimele patru decenii adusă sistemului naţional de sănătate. Peste 32 de milioane de cetăţeni neasiguraţi în prezent ar intra sub protecţia noii legi care implică, pentru următorii zece ani, costuri apreciate de contabilii Congresului la circa 940 de miliar de de dolari.

Conştient de miza votului din Camera Reprezentanţilor, Obama a făcut lobby intens în favoarea reformei, în special în rândul democraţilor ostili ambiţiosului proiect. Potrivit CNN, 33 de congresmeni democraţi urmau să voteze împotriva măsurii, aceştia mai având nevoie de doar cinci colegi pentru a îngropa reforma.   Liderul grupului democrat din Camera Reprezentanţilor, Steny Hoyer, s-a declarat însă optimist în privinţa rezultatului final. „În mod sigur, dispunem de voturile necesare”, a declarat acesta, citat de Reuters.

Procedură complexă

„Totul este în mâinile voastre. Este timpul să adoptăm reforma sănătăţii pentru America şi cred că voi veţi face asta mâine”, a declarat, sâmbătă, liderul de la Casa Albă, adresându-se membrilor Camerei inferioare a Congresului. „N-o faceţi pentru mine. Faceţi-o pentru toţi acei oameni care se chinuiesc”, a adăugat Obama.

Asistenţă la domiciliu Noua lege va interzice companiilor să refuze poliţele de asigurare pentru cei cu antecedente medicale. Tinerii vor putea beneficia de poliţele părinţilor până la vîrsta de 26 de ani, spre deosebire de actualele prevederi, care limitau aceste avantaje până la vârsta de 19 ani sau, după caz, până la absolvirea facultăţii.

Un program temporar de reasigurare este conceput pentru a ajuta companiile să menţină asigurările de sănătate pentru angajaţii care ies anticipat la pensie la vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani. Din 2011, autorităţile din fiecare stat american vor fi obligate să acorde asistenţă la domiciliu persoanelor cu dizabilităţi, tratate în prezent doar în instituţii spe cializate. Tot din acelaşi an, com paniile farmaceutice vor plă ti o taxă anuală proporţională cu cota de piaţă pe care o deţin, scutite fiind doar cele cu vânzări sub cinci milioane de dolari.

32 de milioane  de americani neasiguraţi în prezent vor beneficia  de protecţie graţie acestei reforme

Ne puteți urmări și pe Google News