Obama pune impozit pe bogaţii Americii

Obama pune impozit pe bogaţii Americii

Preşedintele american vrea să mărească taxele pentru cei avuţi cu scopul de a reduce deficitul bugetar uriaş. Republicanii nu susţin însă măsura.

Preşedintele american Barack Obama va propune astăzi majorarea taxelor pe care trebuie să le plătească milionarii, invocând faptul că bogaţii Americii ar trebui să plătească un impozit care procentual să fie cel puţin egal cu cel plătit de contribuabilii din clasa de mijloc, dezvăluie cotidianul "New York Times".

Citând mai mulţi oficiali din administraţia de la Washington, ziarul afirmă că Obama va prezenta un proiect legislativ în acest sens cu ocazia unui discurs la Casa Albă, o iniţiativă pe care o va denumi "regula Buffett", după numele miliardarului Warren E. Buffett. Acesta din urmă a denunţat în repetate rânduri faptul că bogaţii plătesc statului o proporţie mai mică din veniturile lor sub formă de impozite, comparativ cu americanii cu venituri medii.

Profiturile din investiţii, din plasările de capital, din dividente sau din primele plătite investitorilor şi deţinătorilor de plasamente de risc sunt impozitate mai puţin decât salariile, după cum explică publicaţia americană citată.

Mai mult decât atât, cei care au venituri de peste 106.800 de dolari pe an nu plătesc deloc taxe de securitate socială. Barack Obama nu a dezvăluit până acum cota exactă de impozitare şi nici veniturile la bugetul federal pe care speră să le obţină de pe urma acestei măsuri.

Tot ce se ştie până acum este că propunerea sa îi vizează pe americanii care câştigă mai mult de un milion de dolari pe an, adică 0,3 la sută dintre contribuabili.

Monedă de schimb şi măsură cu impact electoral

"New York Times" mai scrie că preşedintele este dispus, în schimbul sprijinului republicanilor pentru această măsură de majorare a impozitelor pentru cei bogaţi, să negocieze o posibilă reducere consistentă a fondurilor de stat acordate programelor sociale Medicare şi Medicaid, dur criticate de opoziţie.

Republicanii, care controlează Camera Reprezentanţilor, s-au opus tot timpul majorării impozitelor pentru cei avuţi, argumentând că o astfel de măsură ar descuraja investiţiile. Propunerea ar putea reprezenta şi o armă electorală eficientă pentru pre zidenţialele de anul viitor, în condiţiile în care Obama îşi promovează măsura ca una care ar contribui la crearea unui "sistem mai corect", subliniază analiştii.

Criticii dau replica

Multe voci subliniază însă că atât Obama, cât şi Warren Buffett, care pare să îl fi inspirat pe pre şedinte în lansarea acestei ini ţiative legislative, se înşală când vorbesc despre contribuţia milionarilor la bugetul de stat.

Mai mulţi economişti au atras atenţia că o bună parte dintre bogătaşii vizaţi de planul preşedintelui câştigă un milion de dolari doar din remuneraţia anuală şi plătesc în aceste condiţiie impozitul de 35 la sută pe salariu şi nu pe cel de 15 procente, cât este cel pe profit.

O comisie formată din 12 membri ai Congresului, şase de mocraţi şi şase republicani, urmează să examineze propunerea Casei Albe înainte de a fi supusă la vot.

"A venit vremea ca administraţia să se gândeasca serios la sacrificiul tuturor." WARREN BUFFETT, miliardar american

EXEMPLU

Europa nu îi iartă pe cei cu averi mari

Mai multe ţări europene au adoptat deja sau iau în calcul impozitarea marilor venituri.

Germania a introdus încă din 2007 o cotă suplimentară de impozitare de 45 la sută pe marile venituri, iar guvernul britanic a majorat, anul trecut, la 50 de procente cota maximă de impozitare a câştigurilor foarte mari.

Executivul socialist de la Madrid a decis vineri să aplice o nouă taxă celor cu averi de peste 700.000 de euro, sperând să încaseze anual peste un miliard de euro la bugetul de stat. Gestul reprezintă o schimbare de politică economică pentru premierul Zapatero, care a decis abolirea unei taxe similare în 2008, înainte ca ţara să intre în recesiune.

La Roma, executivul condus de Silvio Berlusconi pregăteşte, de asemenea, instituirea unei taxe de solidaritate pentru angajaţii care câştigă peste 90.000 de euro anual.

După modelul vecinilor germani, Parisul vrea să impoziteze suplimentar veniturile foarte mari începând cu anul viitor, singura dezbatere care se poartă acum fiind acum cea privind pragul de taxare.

În România, UNPR a propus anul trecut instituirea unui impozit pe averea afişată ca soluţie pentru identificarea de noi resurse financiare.

Ne puteți urmări și pe Google News