Obama a lăsat Pentagonul în haos financiar

Obama a lăsat Pentagonul în haos financiar

Numai în ultimul an de mandat al lui Barack Obama, una dintre cele mai importante agenții a Departamentului de Apărare a înregistrat „găuri” de sute de milioane de dolari. Nimeni nu știe unde au dispărut banii

Un audit intern efectuat de Ernst & Young arată că Agenția de Logistică a Apărării (ALA) nu poate prezenta documente justificative pentru proiecte însumând peste de 800 de milioane de dolari, în anul fiscal încheiat pe 30 septembrie 2016.

Potrivit documentului, obținut de publicația americană Politico, uriașa „gaură” din contabilitatea Pentagonului este reprezentată mai ales de proiecte de construcții. Auditul arată că, în afara granițelor, managementul financiar este atât de deficitar încât nici conducerea centrală a Agenției și nici filialele sale din străinătate nu au vreo posibilitate de a depista cum a fost cheltuită uriașa sumă de care sunt responsabile.

Cu un buget anual de 40 de miliarde de dolari (din bugetul total de 700 de miliarde de dolari al Pentagonului), ALA are 25.000 de angajați care manipulează circa 100.000 de comenzi zilnic din partea forțelor terestre, a forțelor aeriene, a marinei, a corpului de pușcași marini – pentru produse de orice fel, de la carne de pui la produse farmaceutice, de la metale prețioase la piese de schimb pentru aviație. Auditul, încheiat la jumătatea lunii decembrie, a descoperit că în numeroase cazuri nu există nici un fel de documente justificative pentru a se putea ști unde s-au dus efectiv banii.

Astfel, declarațiile eronate privind proiectele din domeniul construcțiilor finanțate de ALA totalizează cel puțin 465 de milioane de dolari. Alte 384 de milioane de dolari – pentru care nu există documentație suficientă sau deloc – privesc proiecte de construcție „în curs de realizare”.

„Găurile” nedescoperite

De asemenea, ALA nu a putut oferi nici un fel de documente justificative pentru numeroase articole, inclusiv bunuri în valoare de 100 de milioane de dolari pentru sistemul de computere folosit la desfășurarea activității de zi cu zi a agenției. Pentru alte bunuri aferente sistemului cibernetic, în valoare de 46 de milioane de dolari, ALA a prezentat „înregistrări eronate”.

Cel mai grav lucru este că auditorul Ernst & Young afirmă că pierderile financiare se adâncesc de la un termen la altul. Mai mult, compania afirmă în documentul de audit citat că există și alte „găuri” negre, care nu se află în raportul dat publicității.

Administrația Trump afi rmăcă poate face curățenie

Într-o declarație făcută pentru Politico, conducerea Agenției afirmă că nu este câtuși de puțin surprinsă de concluziile auditului: „ALA este prima agenție de asemenea dimensiuni și complexitate din cadrul Departamentului Apărării care a efectuat un audit, așa că nu ne așteptam să obținem o opinie de audit ‘curată’ în primele etape.

Cheia este să folosim feedback-ul auditorului pentru a ne concentra pe eforturile de remediere a situației.” Administrația Trump este convinsă că poate face ceea ce predecesorul său nu au reușit, pentru a pune ordine în modul în care sunt cheltuiți cei peste 700 de miliarde de dolari, cât reprezintă bugetul anual total al Pentagonului.

„Începând cu 2018, auditurile noastre vor avea loc anual, rapoartele fiind făcute publice la fiecare 15 noiembrie”, a declarat luna trecută șeful Departamentului Financiar al Pentagonului, David Norquist, cu ocazia unei audieri în Congres.