Această deplasare vizează să pună în lumină deficiențele unui sistem penitenciar printre cele mai scumpe și mai aglomerate din lume, cu mult în fața Chinei și Rusiei, transmite Agerpres, citând AFP.

Un sfert din populația carcerală a lumii este concentrată în închisorile americane, în timp ce SUA nu reprezintă decât 5% din populația mondială.

Barack Obama vrea să reducă numărul deținuților în izolare, pledând în special pentru ameliorarea reintegrării profesionale după ieșirea din penitenciar.

'Există o lungă istorie de inegalitate în sistemul judiciar din SUA (…) Nu mai putem să închidem ochii", a afirmat în această săptămână președintele, denunțând sentințele "disproporționate în raport cu infracțiunile", pronunțate în trecut.

'Sistemul nostru nu este la fel de judicios pe cât ar fi să fie', a subliniat luni președintele american, comutând pedepsele cu închisoarea a 46 de americani, 'bărbați și femei care nu au fost criminali periculoși', dar care au fost condamnați în cea mai mare parte la cel puțin 20 de ani de închisoare pentru trafic de droguri fără violență.

Cu 2,2 milioane de deținuți pe teritoriul țării, SUA păstrează în spatele gratiilor mai mulți bărbați și femei decât 35 de țări europene la un loc.

Persoanele de culoare și hispanicii sunt suprareprezentați: 60% dintre deținuți vin din aceste comunități, care nu reprezintă decât 30% din populația americană.

Această încarcerare în masă a provocat o explozie a costurilor. Bugetul închisorilor este de 80 miliarde de dolari în fiecare an, o treime din bugetul Ministerului Justiției.