Obama, îngăduitor cu Bush

Obama, îngăduitor cu Bush

Preşedintele american Barack Obama a tratat ieri cu reticenţă ideea înfiinţării unei "comisii a adevărului" care să ancheteze presupusele abuzuri din timpul administraţiei preşedintelui George W. Bush, relatează AFP.

Obama a declarat, în prima sa conferinţă de presă de la preluarea atribuţiilor de preşedinte, că nu a văzut propunerea formulată cu câteva ore înainte de senatorul democrat Patrick Leahy, de înfiinţare a unei asemenea comisii după modelul celei din Africa de Sud, în urma apartheid-ului.

"Atitudinea mea generală este de a îndrepta lucrurile mergând mai departe", a spus Obama. "Dar cred, de asemenea, că nimeni nu este mai presus legii", a adăugat preşedintele, declarându-se favorabil urmăririlor judiciare în cazul neregulilor dovedite.

Senatorul democrat Patrick Leahy, preşedintele Comisiei juridice din Senat, apreciase că o asemenea comisie ar putea analiza în special problema tehnicilor de interogatoriu similare torturii, şi cea a ascultărilor telefonice extrajudiciare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Leahy, care şi-a dezvăluit propunerea într-un discurs rostit la Universitatea Georgetown, din Washington, a declarat că ideea sa este de a face propuneri de compromis între cei care vor intentarea unor procese vinovaţilor din administraţia Bush şi cei care vor să uite de acest caz.

„Mai degrabă decât răzbunare, avem nevoie de o analiză echidistantă a ceea ce s-a întâmplat de fapt. Şi vom face aceasta pentru a ne asigura că aşa ceva nu se va mai întâmpla niciodată", a precizat senatorul.

Citiţi şi:

Obama repetă greşelile lui Bush