Obama despre uraganul Irene: "Pericolul nu a trecut". Inundaţiile ameninţă SUA | VIDEO

Obama despre uraganul Irene: "Pericolul nu a trecut". Inundaţiile ameninţă SUA | VIDEO

Deşi slăbită şi retrogradată în furtună tropicală, Irene a lovit dur ieri după-amiază provinciile canadiene de pe coasta Atlanticului şi sud-estul Quebecului, aducând ploi şi vânturi violente şi privând de curent electric sute de mii de case. Din SUA, preşedintele Barack Obama a avertizat că pericolul încă nu a trecut, inundaţiile şi penele de curent continuând să ameninţe Statele Unite, chiar dacă furtuna Irene a ajuns în Canada.

Într-o intervenţie televizată transmisă de la Washington, liderul de la Casa Albă a declarat că pericolul nu a trecut, pentru că râurile, cu debitul sporit, ar putea deversa. "Vreau ca oamenii să înţeleagă că nu s-a sfârşit. Eforturile de răspuns şi refacere vor fi următoarea operaţiune şi le cer americanilor din zonele afectate să continue să asculte de autorităţile locale şi ale statului", a declarat Obama. "Vreau să subliniez că impactul acestei furtuni va fi resimţit pentru o perioadă de timp şi eforturile de reconstrucţie vor dura săptămâni sau chiar mai mult", a mai spus liderul de la Casa Albă.

21 de morţi şi pagube de miliarde

BBC notează că uraganul a provocat moartea a 21 de oameni şi pagube materiale semnificative. Pottrivit "New York Times", costurile totale ale pagubelor ar fi de 7 miliarde de dolari. Cei peste 300.000 de oameni evacuaţi din zonele joase ale New Yorkului au fost lăsaţi astăzi să se întoarcă acasă. Încă de aseară, primarul New York-ului a început să facă bilanţul: peste 600 de arbori culcaţi la pământ, 63.000 de case private de electiricitate în oraş şi peste 750.000 pe întreg teritoriul statului New York. Conform guvernatorului statului, va fi necesară o săptămână pentru repunerea în funcţiune a liniilor de electricitate. Cele trei aeroporturi principale se vor deschide azi. Tot astăzi este de aşteptat ca circulaţia metroului la New York să se reia parţial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reconstrucţie pe bani mulţi

Costurile de reconstrucţie şi asigurare se vor ridica probabil la miliarde de dolari. Numai daunele provocate de rafalele puternice de vânt, care au avariat liniile de electricitate, depăşesc un miliard de dolari. În Canada, ministrul securităţii publice din Quebec, Robert Dutil, a avertizat populaţia împotriva perturbării violente a vremii, ploile riscând să atingă 10-15 mm pe oră, iar vânturile putând să sufle şi cu 120-130 km/h.

Conform grupului energetic Hydro-Quebec, numărul locuinţelor private de electricitate din cauza furtunii era estimat la 180.000 în provincia francofonă, în special în regiunea Montreal. Potrivit meteorologilor, momentul cel mai periculos este aşteptat în cursul acestei zile, când vânturi puternice ar urma să sufle  între Montreal şi coasta nordică a Canadei, pe malul nordic al Golfului Saint-Laurent.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/dykwAfyZ1I4" width="560" frameborder="0" height="345"></iframe>