Preşedintele SUA rămâne favorit în cursa pentru un nou mandat, în ciuda eşecului democraţilor la alegerile parţiale, susţin analiştii americani.
Orice pronostic defavorabil lui Barack Obama pentru scrutinul prezidenţial din 2012, bazat exclusiv pe rezultatele alegerilor parţiale de marţea trecută - în urma cărora republicanii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor -, este hazardat. Liderul de la Casa Albă păstrează, cel puţin deocamdată, şanse semnificative în cursa pentru un al doilea mandat, apreciază analiştii americani consultaţi de EVZ.
- "În realitate, Obama este acum mult mai popular decât erau Bill Clinton şi Ronald Reagan în momentul în care fiecare dintre aceşti doi foşti preşedinţi au pierdut alegerile parţiale din primul lor mandat. Şi ambii au fost realeşi apoi", a declarat pentru EVZ David Lublin, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Americană din Washington. "Bineînţeles, mai sunt doi până la următoarele alegeri, dar cu siguranţă nu l-aş scoate încă din acest moment din ecuaţie pe preşedintele Obama. Vorbim aici despre un tip inteligent, care învaţă repede, în special din propriile greşeli", a subliniat Lublin.
Revitalizarea electoratului democrat este esenţială
Şansele liderului de la Casa Albă depind însă în bună măsură de modul în care îşi va gestiona agenda până la sfârşitul mandatului.
- "Preşedintele Obama are la dispoziţie doi ani pentru a revitaliza electoratul democrat, care a participat în număr redus la alegerile de marţi, spre deosebire de cel republican, mult mai bine mobilizat. În acest răstimp, el trebuie să se concentreze asupra priorităţii numărul unu a administraţiei sale, şi anume economia, care îşi revine mult prea încet. Pe de altă parte, un eventual succes al republicanilor în eforturile lor, cel puţin la nivel declarativ, de anulare a reformei sistemului de asigurări de sănătate, unul din pilonii actualului mandat al lui Obama, ar fi o puternică lovitură de imagine pentru preşedinte, mai ales la nivelul propriului electorat", explică profesorul de ştiinţe politice David Lublin.
Lecţiile istoriei
Alţi analişti reamintesc faptul că Obama are istoria de partea sa . "Istoria recentă ne arată că şansele ca preşedintele în funcţie să fie reales sunt uriaşe", consideră Mike Allen, corespondentul la Casa Albă al publicaţiei "Politico".
- "A devenit destul de neobişnuit ca un preşedinte să fie dat afară de la Casa Albă după primul mandat. Singurul care face excepţie în exemplul meu este George Bush senior. El nu a mai fost reales în 1992 pentru că americanii se săturaseră deja după trei mandate prezidenţiale succesive deţinute de republicani", precizează Allen.
Strategie: de la schimbare la reformă
Economia, care i-a tras în jos pe democraţi la alegerile parţiale de săptămâna trecută, poate fi şi un avantaj pentru Barack Obama, susţine Mike Allen.
- "Dacă economia îşi revine, chiar dacă nu într-un mod spectaculos, Obama va fi, cu siguranţă, favoritul principal. El nu se va confrunta, în primul rând, cu o opoziţie serioasă în interiorul partidului în alegerile primare şi va avea cale deschisă spre scrutinul final. Deja la Casa Albă se produc unele mişcări, strategii din spatele lui Obama, David Axelrod şi David Plouffe, pregătesc campania pentru realegerea preşedintelui, care va debuta primăvara viitoare. Cel mai probabil, în condiţiile în care pre şedintele nu îşi mai poate construi agenda electorală în jurul ideii de schimbare, el va miza pe ideea de reformă", apreciază jurnalistul american.
De cealaltă parte, consideră Mike Allen, republicanii sunt convinşi că preşedintele este acum vulnerabil şi vor demara, cât mai curând, cursa internă pentru desemnarea candidatului partidului. "În urmă cu puţin timp, orice posibil contracandidat republican al lui Obama în alegerile din 2012 era unanim considerat drept mielul de sacrificiu, pentru că exista percepţia generală că nu are nicio şansă împotriva preşedintelui. Acum, după alegerile parţiale, republicanii au impresia că Obama poate fi învins uşor dacă partidul desemnează un candidat puternic împotriva lui. Din acest motiv, mulţi republicani se vor înghesui să participe la alegerile primare", adaugă Allen. "Istoria recentă ne arată că şansele ca preşedintele în funcţie să fie reales sunt uriaşe.", MIKE ALLEN, jurnalist americanCorespondenţă din Washington (SUA)