Oamenii se aseamănă cu cimpanzeii. Ce gesturi sunt similare la ambele specii
- Bucur Sorina
- 23 iulie 2024, 06:46
Conversațiile umane sunt rapide. Trec doar câteva milisecunde între un cuvânt rostit de o persoană și răspunsul partenerului său. Această rapiditate este universală în toate culturile. Totuși, acum se pare că și cimpanzeii o fac.
Analizând mii de gesturi ale cimpanzeilor din cinci comunități diferite din Africa de Est, cercetătorii au descoperit că animalele comunică pe rând și o fac la fel de repede ca noi. Conversațiile gestuale rapide sunt, de asemenea, observate în comunitățile de cimpanzei, la fel ca la oameni.
Ne asemănăm cu cimpanzeii
Descoperirea este „foarte interesantă”, spune Maël Leroux, un biolog evoluționist de la Universitatea din Rennes.
„Limbajul este semnul distinctiv al speciei noastre. De asemenea, o caracteristică centrală a limbajului este capacitatea noastră de a face schimb”. Găsirea unui comportament similar la cea mai apropiată rudă vie a noastră sugerează că este posibil să fi moștenit această abilitate de la strămoșul nostru comun.
Gal Badihi este cercetător în domeniul comunicării cu animalele la Universitatea St Andrews. El spune că atunci când cimpanzeii gesticulează de cele mai multe ori fac o cerere. Aceasta poate include lucruri precum „îngrijește-mă”, „dă-mi” sau „călătorește cu mine”. De cele mai multe ori, partenerul cimpanzeului face comportamentul cerut. Dar, uneori, cel de-al doilea cimpanzeu răspunde cu propriile gesturi. De exemplu, un cimpanzeu solicită toaletarea, iar celălalt indică locul în care ar dori să fie toaletat. În esență, cel de-al doilea spune „toaletează-mă pe mine primul”.
Pentru a afla dacă aceste interacțiuni se aseamănă cu modul în care oamenii răspund, Badihi și colegii săi au analizat sute de ore de imagini dintr-o bază de date de interacțiuni gestuale ale cimpanzeilor. Datele au fost înregistrate de mai mulți cercetători de-a lungul deceniilor de muncă pe teren în Africa de Est. Oamenii de știință au studiat imaginile. Ei au descris mișcările precise pe care fiecare cimpanzeu le făcea atunci când gesticula, răspunsul altor cimpanzei, durata gesturilor și alte detalii.
Gesturile cimpanzeilor
Ei au descoperit că cimpanzeii au răspuns gesturilor cu un alt gest în 14% din interacțiunile lor. Într-un caz, doi cimpanzei au schimbat șapte gesturi la rând. Tânărul mascul Daudi din pădurea Budongo din Uganda a ucis o antilopă mică. Tânăra femelă Onyofi a cerut o parte din carne. De fiecare dată când ea făcea un gest de implorare, Daudi răspundea aruncându-și brațele, plonjând și călcând în picioare. Aceste gesturi înseamnă „îndepărtează-te, pleacă”.
Aceste schimburi au fost rapide și adesea suprapuse. Ele au părut să curgă în mod natural, la fel ca în conversațiile umane. Mai mult, cimpanzeii au avut nevoie în medie de doar 120 de milisecunde pentru a răspunde la gestul unui alt cimpanzeu cu propriul gest, cu mult în intervalul de 0-200 de milisecunde comun în interacțiunile umane. Răspunsurile comportamentale au durat mult mai mult, aproximativ 1.200 de milisecunde.
Cimpanzeii din toate cele cinci comunități - una din Tanzania și patru din Uganda - au prezentat aceste interacțiuni de gesturi rapide. Comunitatea Sonso din pădurea Budongo a avut o medie ușor mai lentă decât celelalte. Același lucru se întâmplă și la oamenii. Asemănările cu oamenii sunt „intrigante ... și profunde”, spune Judith Holler, un psiholingvist de la Universitatea Radboud care studiază modul în care oamenii iau rândul.
Cimpanzeii și oamenii
Descoperirile sunt pentru prima dată când se constată un comportament rapid de preluare a ștafetei la animale care, la fel ca oamenii, comunică cu intenție și pentru a transmite un înțeles, spune Mélissa Berthet, cercetător în domeniul comunicării animale la Universitatea din Zurich. Alte animale comunică pe rând. Dacă un câine latră, un alt câine poate lătra înapoi. Dacă o pasăre strigă, o altă pasăre poate striga înapoi. Cercetătorii au descoperit că gesturile cimpanzeilor sunt intenționate. Însă, lătratul și strigătul păsărilor ar putea fi doar un răspuns reflexiv, spune Berthet. „Această „conversație” cu semnificație și schimb de replici arată că seamănă cu adevărat cu oamenii.”
Lucrarea are „implicații importante pentru originile comunicării umane”, spune Stephen Levinson, lingvist și director emerit la Institutul Max Planck pentru Psiholingvistică. La fel ca Leroux, el sugerează că oamenii au moștenit comportamentul de a lua rândul de la ultimul nostru strămoș comun cu alte mari maimuțe.
Este posibil ca primii oameni să fi avut aceleași gesturi
Lingviștii evoluționiști caută „cele mai rudimentare forme” ale caracteristicilor limbajului uman la alte specii pentru a înțelege cum și când ar fi putut apărea, spune Leroux. Descoperirea uneia dintre aceste trăsături - întoarcerea - la verii noștri apropiați sugerează că și primii oameni aveau deja această abilitate, potrivit Science.
Badihi spune că este prematur să concluzionăm că atât oamenii, cât și cimpanzeii au moștenit această abilitate de la strămoșii noștri. „Fără a ne uita la alte specii, nu putem face această afirmație”, spune ea.
Comportamentul de a lua rândul ar putea fi ceva ce evoluează la speciile foarte sociale care trebuie să se coordoneze și să coopereze, ceea ce face ca elefanții, cetaceele și chiar ciorile să fie animale excelente de studiat în continuare. „Nu știm dacă este vorba despre ceva special în comunicarea cu cimpanzeii”, spune ea, sau dacă a fost descoperită mai întâi acolo „pentru că avem tendința de a ne uita la cimpanzei atunci când ne punem întrebări despre evoluție”.