Oamenii lui Florian Walter cărau milioane de de euro de la Cluj la București, cu TAROM-ul
- Mihai Şoica
- 10 iunie 2015, 18:50
Profesorul universitar clujean de la Facultatea de Bussines a elaborat un adevărat manual de spălare a banilor, în care a inclus zeci de firme fictive, scopul final fiind acela ca firma lui Florian Walter (foto), Romprest SA să ”spele” câți mai mulți bani, adică TVA datorat unor afaceri fictive să nu mai fie plătit niciodată.
În schema pe care a folosit-o pentru a ”albi” sume uriașe de bani, Florian Walter, patronul Romprest, s-a folosit de tot felul de oameni, unii mai dubioși decât alți, pentru a duce banii cu geanta, de la Cluj la București. Procurorii DIICOT susțin că au fost duși cu geanta sumecare se ridică la 12 milioane de euro.
Florian Walter este acuzat că ”a cauzat un prejudiciu bugetului general al statului in valoare totală de 19.821.513,76 lei, reprezentând impozit pe profit şi a TVA, legal datorat bugetului general consolidat al statului, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei, (echivalentul a 14.000.000 euro) reprezentând prejudiciul produs prin comiterea infracţiunii de spălare a banilor”.
Procurorii DIICOT susține că în schema pe care Florian Walter a pus-o la cale, fiecare participant la infracțiune avea rolul bine stabilit. Creierul operațiunilor era profesorul de contabilitate din Cluj Napoca, Iustin Pop, cadru didactic universitar la Facultatea de Bussines din cadrul Universitășii Babeș Bolyai. Pop deținea și un cabinet individual de contabilitate, în cadrul căruia l-a angajat pe Arpad Molnar, un personaj din Cluj Napoca, despre care se spune că nu are nici un loc de muncă.
Molnar Arpad a fost interpus de Pop la firma fantoma Green Energetic Line, folosită pentru a scoate sumele de bani virate de firmele controlate de Florian Walter, după care TVA-ul datorat statului pentru presupusele tranzacții nu mai era achitat niciodată. La rândul lui, Molnar Arpad l-a adus în afacere și pe fratele lui, Botond Molnar, care a preluat firma Alcaz Time Impex SRL Afumați, de la expertul contabil Călin Tușa.
Cei doi frați, Arpad și Botond Molnar erau oameni de bază în întreaga ecuație de fraudă financiară pusă la cale de profesorul Iustin Pop, în beneficiul lui Florian Walter. De altfel, profesorul Pop, susțin procurorii DIICOT, s-a implicat direct în deschiderea unor conturi financiare la Volskban, sucursala Cluj, pentru a obține condiții preferențiale la operațiunile de retragere de bani în numerar, cum ar fi majorarea plafonului maxim pentru care să nu fie nevoie de anunțarea prealabilă a ridicărilor la peste două milioane de lei/zi sau de reducerea comisioanelor standard. ”Din sumele importante de bani rulate de inculpatul Molnar Arpad Jozsef, prin acest cont bancar (încasări de peste 1,3 milioane lei, în interval de doar aproximativ o lună – septembrie 2013), cea mai mare parte (cca. 700.000 lei) a fost virată de acesta, către inculpatul Molnar Botond, cu titlul de restituire creditare firmă, sume semnificative fiind ridicate în numerar (în jur de 240.000 lei) ori transferate către SC Trifsan Group SRL (aproximativ 250.000 lei)”, susțin procurorii DIICOT.
12.3 milioane de euro cărate cu geanta la București
Un alt exemplu de fraudă, după manualul creat de profesorul Pop, s-a derulat în anul 2014. Un alt membru al grupului, arestat la rândul lui, Adrian Grigore Grigoraș, care era acționar la LA Team Solutions SRL și Romconcord Tehnic Service SRL a transferat în contul firmei Trifsan Group SRL, controlată de Botond Molnar, suma de 6,9 milioane de lei. Banii au fost scoși în numerar iar ulterior au fost duși la București, cu avionul, unde, spun anchetatorii, ar fi ajuns în posesia lui Florian Walter.
De altfel, firmele controlate de Grigoraș au rulat în câteva luni afaceri de 54,06 milioane de lei, aproximativ 12,3 milioane de euro, reprezentând contravalorea prestărilor fictive achiziționate.
Hoț de benzină plasat în circuitul spălării banilor
Un alt personal dubios folosit de profesorul Iustin Pop este Carol Vizi din Turda, condamnat pentru furt de combustibil. Vizi controla grupul de firma ”Naptrif”, de unde, de asemenea, erau scoase sume mari de bani care ajungeau cu geanta la București, prin intermediul TAROM.
Procurorii DIICOT mai spun că cel care înființa firmele fantomă, una după alta era avocatul Marius MIron,din Baroul Cluj. ”Începând cu luna octombrie 2013, inculpații MOLNAR au efectuat formalitățile de constituire a unor societăți comerciale noi, prin intermediul avocatului Miron Marius Dorin, din cadrul Baroului Cluj”, susțin procurorii.