Cornelius Mc Fadden s-a înconjurat în afacerile din România de „locotenenţi” influenţi şi conectaţi politic.
„Nu mă cheamă Sir. Spune-mi Connie” - sună prima regulă pe care Mc Fadden o impune atunci când îşi face o nouă cunoştiinţă. Apropiaţii lui, irlandezi sau români, se conformează de mult. Unii dintre aceştia sunt strâns conectaţi la afacerile din România ale lui „Connie”.
Avocatul
Numele: Cătălin Ionuţ Crăciunescu. Are opt contracte încheiate cu firmele din sfera lui Mc Fadden. Îl reprezintă pe acesta în 20 de dosare de instanţă, în 4 dosare de Registrul Comerţului şi îi oferă consultanţă juridică în relaţiile cu băncile şi terţii. Cătălin Crăciunescu este fiul unui consilier judeţean din Gorj, Ion Crăciunescu - vicepreşedintele filialei locale a PNL. Gorj este judeţul în care Mc Fadden face bani mulţi din contracte cu administraţia locală, consiliul judeţean de acolo e condus de o coaliţie PSD-PNL, dar atât irlandezul, cât şi avocatul susţin că este o coincidenţă.
„Pe Cătălin Crăciunescu şi pe tatăl său i-am cunoscut la nunta lui Gabi Predescu (adminstratorul firmelor lui - n.r.). Tatăl lui Cătălin era naş. Da, sunt prieten cu el. Bem împreună, îmi dă palincă, dar nu am făcut niciodată afaceri împreună. Da, am contracte cu Consiliul Judeţean Gorj, dar nu m-am ocupat eu, ci asociatul meu, Drăgulescu, de ele. Nu am discutat niciodată afaceri cu tată lui Cătălin. Ion Crăciunescu nu m-a ajutat să obţin contractele, el doar vorbeşte”, explică McFadden care e natura relaţiei cu tatăl avocatului său, Cătălin Crăciunescu- şi el membru de frunte al PNL.
Onorariile încasate de Cătălin Ionuţ Crăciunescu de la Cornelius Mc Fadden sunt consistente. De exemplu, în decembrie 2009, avocatul Crăciunescu a încasat o tranşă de peste 71.000 de lei de la una dintre firmele irlandezului, potrivit unui extras bancar obţinut de EVZ.
Până de curând, Crăciunescu a fost stagiar la casa de avocatură „Mircea Andrei şi Asociaţii” (înfiinţată de actualul senator PDL Mircea Andrei), unde a prestat servicii juridice pentru firmele lui Sorin Ovidiu Vîntu şi pentru sindicatul din Petrom.
Administratorul
Numele: Gabriel Predescu. E omul lui Mc Fadden, bun la toate. Are 29 de ani, administrează firmele irlandezului şi-l reprezintă în deciziile manageriale. Discret, şmecherit şi eficient, Predescu joacă rolul de „vârf de lance” al lui Mc Fadden în instituţii, companii româneşti sau în faţa partenerilor contractuali.
Şi el este, de fel, din Gorj, locul unde Mc Fadden s-a abonat la banii publici, dar locuieşte în Bucureşti, unde aleargă la întâlnirile de afaceri într-un bolid Audi Q7. În trecut, Predescu a stat vreo zece ani în Irlanda, unde, iniţial, a fost chelner într-un local. Apoi, s-a specializat în protecţia muncii şi a lucrat pentru Mc Fadden, care i-a intermediat contractele în construcţii.
Sirianul
Numele: Eduard Mansour. Sirianul e un tip influent în mediul de afaceri şi politic românesc. Eduard Mansour a fost asociat cu Mc Fadden în patru dintre firmele acestuia de consultanţă imobiliară. Mansour a fost băgat în ecuaţie de Boyce Connor, irlandezul cu care Mc Fadden e partener tradiţional în majoritatea businessurilor din România.
În Irlanda, unde a avut probleme cu Fiscul, Connor scoate bani din pescuit industrial, prin Burtonport Fish Processor Ltd. (Letterkenny), companie care exporta peşte oceanic şi fructe de mare în România. La celălalt capăt, Eduard Manosur prelua marfa lui Connor, prin Seabell Trading, şi o distribuia în supermarketuri: Metro, Carrefour, Selgros.
„Afacerile din pescuit sunt foarte greu de monitorizat de autorităţi. În fine, fratele lui Mansour, Imad, este ofiţer de informaţii în Siria! De-a lungul timpului, Mansour a transferat mulţi bani pe numele fratelui său”, susţine „Connie”. Mansour şi-a schimbat numele acum câţiva ani. Iniţial, îl chema Iyad. În 2003, acelaşi Mansour l-a pus în legătură pe Mc Fadden cu Omar Hays sam. Nu s-a materializat însă nicio afacere şi, între timp, Man sour şi irlandezul s-au certat.
11,5 milioane de euro valoarează contractele pe bani publici derulate de Mc Fadden
„IRA INCORPORATED”
„Armata republicană”, de la terorism la crimă organizată
Casa de producţie britanică „Journeyman Pictures” a realizat un documentar care surprinde transformarea IRA în structură de crimă organizată, creată pe scheletul grupării paramilitare. În momentul filmărilor, trecuseră şapte ani de la semnarea „Good Friday Agreement”, document încheiat între guvernul britanic şi cel irlandez, care ar fi trebuit să ducă, dar nu a dus, la dezarmarea şi desfiinţarea IRA.
„De când IRA a declarat sfârşite acţiunile militare pentru unificarea Irlandei, (...) chiar sub nasul soldaţilor britanici, grupuri republicane conduc operaţiuni de contrabandă în valoare de milioane de dolari, în care armele şi explozibilii au fost înlocuiţi de ţigări şi combustibili. Comerţul clandestin patronat de IRA provoacă statului britanic pierderi anuale de 700 de milioane de dolari din taxe neachitate”, constată filmul. Documentarul citează mai mulţi specialişti care descriu organizarea şi vastitatea businessurilor IRA.
Printre aceştia şi un fost agent britanic infiltrat în trupele IRA vreme de 20 de ani. Înrolat la o unitate care producea explozibili, spionul, purtând pseudonimul „Kevin Fulton”, monitoriza afacerile paramilitarilor şi a avut, astfel, ocazia să asiste la începuturile antreprenoriale ale IRA. „Ca să finanţezi o armată ai nevoie de bani: IRA patrona puburi, cluburi, jocuri de noroc, jefuia TIR-uri cu marfă”, spune „Fulton”.
Realizatorii filmului observă că începând din 1998, când s-a încheiat armistiţiul „Good Friday Agreement”, şi „urmând exemplul mafiei italiene, IRA Incorporated şi-a legalizat operaţiunile, înfiinţând companii şi achiziţionând proprietăţi imobiliare”. Comentatorul Malachi O’Doherty afirmă: „Dispun de mult cash. Profiturile merg la mişcarea republicană”.
Cel mai mare delict de care numele IRA se leagă este jaful asupra Northern Bank din Belfast, considerat, la data producerii, decembrie 2004, cel mai mare furt de cash din istorie: 64 de milioane de dolari. „Sunt profesionişti: fură şi nu sunt prinşi, ucid şi nu sunt prinşi”, mai spune Malachi O’Doherty.
„Sunt cea mai bogată organizaţie teroristă din Europa şi poate chiar din lume. Sunt conectaţi la Hamas, FARC, ETA, PLO, la toate organizaţiile teroriste de pe pământ”, consideră Willie Frazer, o altă voce a documentarului. (Au contribuit Daniel Bojin „Bursa” şi Cristian Vasilcoiu „EVZ”)
FABRICĂ DE BANI. Acum, IRA funcţionează după modelul mafiei italiene
ALIATUL GADDAFI
Afaceri în Libia
Şi dictatura din Libia pompează bani în conturile irlandezului Cornelius Michael Mc Fadden: „Libia e în dezvoltare. E nevoie de forţă de muncă, mai ales în construcţii, iar eu intermediez între statul libian şi firme din Irlanda”. Mc Fadden şi regimul represiv de la Tripoli sunt prieteni încă din vremea în care irlandezul arunca în aer clădiri în Londra.
„Am ales Libia fiindcă ţara mi-e familiară din tinereţe. Preşedintele Gaddafi sprijinea IRA cu tabere de instrucţie şi armament. Da, o parte din armament era produs şi în România. Gaddafi e prieten cu irlandezii, Şi noi cu el. Ne-a susţinut constant în războiul nostru.”
În timp, susţinerea Libiei a presupus înarmarea IRA cu peste 100 de tone de armament. Chiar şi explozibilii Semtex din care Mc Fadden fabrica bombe în anii ’70 proveneau din Libia. „Acum, în Tripoli sunt asociat într- o companie cu un libian. Aşa e legea acolo. Să fie neapărat şi un localnic. E un om serios, cunoscut, respectat. Are conexiuni”, detaliază Mc Fadden.
În trecut, combatanţii IRA se antrenau în taberele de instrucţie de pe teritoriul Libiei, ale Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei. În ultimii 40 de ani, colonelul Muammar al-Gaddafi, dictatorul Libiei, a finanţat şi înarmat constant atât IRA, cât şi organizaţiile teroriste musulmane.
CITIŢI ŞI: Terorist IRA, în afaceri cu statul român DRUMUL BANILOR: filiera irlandeză
Mâine în EVZ:
Cercetat pentru spălare de bani, Cornelius Mc Fadden este monitorizat pentru deturnare de TVA şi spălare de bani.