Zona Luhanskului, din estul Ucrainei, nu o duce deloc bine, așa cum pretind rușii. Oamenii au ajuns să fie disperați de atrocitățile pe care sunt nevoiți să le suporte. Nevoia îi împinge să plece din case abia după ce mortierele lovesc în apropiere de acestea, ori chiar locuințele proprii.
După o lună de lupte grele, regiunea Luhansk controlată de guvern se confruntă cu o criză umanitară.
Localnicii spun că supraviețuiesc și se luptă fără a avea alimente, apă și utilități. În plus, oficialii spun că ajutorul umanitar nu poate ajunge în anumite zone.
Potrivit lui Serhii Haidai, șeful administrației civilo-militare din regiunea Luhansk, unii locuitori refuză să-și părăsească casele până în momentul când luptele ajung atât de aproape, încât intră în panică și ajung să fugă.
Chiar și atunci când cartierele apropiate sunt bombardate de mortiere sau orice altă armă, când au loc explozii și oameni mor acolo, locuitorii locali rămân la locul lor. (...) Și doar atunci când lângă casa lor sau chiar intrarea de lângă casa lor este lovită de mortar și le sunt sparte ferestrele, intră în panică. Dar în acel moment este greu să evacuezi oamenii.
Haidai a spus că a fost primit ajutor umanitar, dar multe locuri nu au fost accesibile din cauza luptelor grele. Orașele Popasna și Rubijne se numără printre locurile în care livrările de ajutoare nu pot ajunge, potrivit acestuia.
Disperarea se citește pe fețele oamenilor
Potrivit lui Haidai, disperarea oamenilor este atât de mare, încât se ascund în locuri în care nu este semnal, iar de aici se chinuie să sune pentru a primi ajutor.
Sunt mulți oameni care se ascund în adăposturi fără semnal de rețea mobilă pentru a suna și a-și spune locația sau pentru a cere ajutor umanitar sau evacuare.
Independența Luhanskului
Autoproclamata Republică Populară Luhansk din estul Ucrainei, susținută de ruși, ar putea organiza în curând un referendum pentru aderarea la Rusia, a declarat duminică, 27 martie, liderul local Leonid Pasechnik, citat de instituția de știri din regiunea rebelă.
Cred că în viitorul apropiat va avea loc un referendum pe teritoriul republicii (…) Oamenii își vor exercita dreptul constituțional suprem și își vor exprima opinia cu privire la aderarea la Federația Rusă.
Rusia a recunoscut luna trecută republicile autoproclamate Luhansk și Donețk ca independente și a ordonat ceea ce a numit o operațiune de menținere a păcii în regiune la scurt timp după aceasta.