Oamenii de știință trag un semnal de alarmă! Delfinii mor pe capete în Marea Neagră. Războiul din Ucraina, principalul motiv

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă! Delfinii mor pe capete în Marea Neagră. Războiul din Ucraina, principalul motiv Un delfin cu „degete” asemănătoare celor umane. Sursa foto Arhiva EVZ

Oamenii de știință au avertizat că din ce în ce mai mulți delfini mor în Marea Neagră. Una dintre cauze ar putea fi chiar războiul provocat de Vladimir Putin. Navele rusești poluează apele.

Cercetătorii consideră că navele marinei ruse și activitățile militare în desfășurare îi sperie pe delfini, iar aceștia merg spre sud, spre țărmurile turcești și bulgare. Cu toate astea, ei mor blocați în plasele de pescuit.

Poluarea fonică sporită în nordul Mării Negre ar putea fi principalul motiv. De la începutul războiului, Turcia a înregistrat o creștere a eșuărilor de delfin comun (Delphinus delphis) pe coasta Mării Negre. 80 de animale nu au mai avut scăpare, iar Fundația Turcă de Cercetare Marină (Tudav) a descris-o drept ”o creștere extraordinară”.

Oamenii de știință au declarat că 80 de delfini au fost prinși în plasele de pescuit, iar moartea celorlalți este „întrebare fără răspuns”, potrivit doctorului Bayram Öztürk, președintele Tudav.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Trauma acustică este una dintre posibilitățile care îmi vin în minte”, a spus Öztürk, potrivit The Guardian.

Războiul, principalul vinovat pentru moartea delfinilor

„Nu avem dovezi despre ce poate provoca sonarul de joasă frecvență în Marea Neagră, deoarece nu am văzut niciodată atât de multe nave și atât de mult zgomot pentru o perioadă atât de lungă – iar știința cere întotdeauna dovezi.”

Alertă la Marea Neagră! Aproximativ 20 de nave de război și submarine rusești au intrat în zona operațională. FOTO

sursa: arhivă EVZ

Delfinii țin cont de sunet pentru comunicare și alte funcții, iar unele zgomote ar putea fi fatale pentru ei.

Zgomotul subacvatic permanent nu omoară vietățile de sub apă, dar le face să migreze pentru a evita poluarea fonică. Dimitar Popov, manager de proiect pentru Green Balkans, o organizație bulgară de conservare, a declarat că acest lucru se întâmplă și în Bulgaria, mai ales în rândul marsuinilor de la Marea Neagră (Phocoena phocoena relicta).

Green Balkans se ocupă cu capturile accidentale de cetacee în pescuitul de calcan. Acum, peste 50 de cetacee s-au încurcat în 72 de kilometri de plase. Nu s-a mai întâmplat acest lucru din 2019.

Oamenii de știință sunt deranjați că nu există o modalitate prin care să ajute delfinii în timpul războiului, dar riscurile sunt uriașe. „Există zeci de nave în Marea Neagră, dar nici măcar nu știm cât de des folosesc sonarul”, a spus Öztürk. Aceștia încearcă să salveze animalele care mai sunt în viață.